Minilex - Lakipuhelin

Tilisiirto velan maksukeinona

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Viemävelkaperiaatteen mukaan maksu on tehtävä käteisellä. Säännös on kuitenkin tahdonvaltainen ja osapuolet voivat sopia myös muunlaisesta maksutavasta. Nykyään yleensä käytetäänkin useimmiten tilisiirtoa, joka on käytännön tasolla muodostanut uuden pääsäännön. Näin ollen velkoja voi olla velvollinen hyväksymään tilisiirron silloinkin, kun siitä ei ole erikseen sovittu. Usein voidaan katsoa velkojan hyväksyneen tilisiirron esimerkiksi silloin, kun hän on antanut pankkitilinsä numeron velalliselle. Oikeuskirjallisuudessa on esitetty kanta, jonka mukaan velkojan tulisi erikseen kieltää tilisiirron käyttämisen silloin, kun hän edellyttää velalliselta maksun suorittamisen käteisellä.

Tilisiirrossa velallinen antaa pankille toimeksiannon maksaa velan määrä velkojan tilille. Toisin kuin käteismaksussa, tilisiirrossa velkoja ei saa heti velkasummaa vaan saamisoikeuden tilinpitäjäpankkia kohtaan. Tilisiirrossa voi syntyä usean tahon välisiä sopimusketjuja. Velallinen antaa toimeksiannon omalle maksulaitokselleen, joka taas siirtää määrän velkojan maksulaitokselle. Lisäksi voi velallisen ja velkojan laitosten välillä olla välittäjälaitos. Velkoja saa velan lopulta omalta laitokseltaan. Koska kyseessä on tällöin sopimusketju, jonka osapuolilla on oikeuksia ja velvollisuuksia toisiaan kohtaan, voi virhetilanteessa tulla ongelmia sen määrittämisessä, kuka vastaa ja kenelle.

Erikseen on säädetty maksulaitoksen tiedonantovelvollisuuksista ja muista vähimmäisvelvollisuuksista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]