Minilex - Lakipuhelin

Sivuvelvoite velkasuhteessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Joskus velkasuhteessa voidaan tehdä erottelu pää- ja sivu- eli apuvelvoitteisiin. Sivuvelvoite on sellainen päävelvoitteelle alisteinen velvoite, jolla on useimmiten tarkoitus varmistaa päävelvoitteen täyttäminen. Esimerkkinä mainittakoon vuokrasopimus, jossa vuokralaisen päävelvoite on maksaa vuokra ja sivuvelvoitteena muun muassa velvollisuus hoitaa huoneistoa asianmukaisesti.

Erottelulla pää- ja sivuvelvoitteisiin on merkityksellinen siksi, että sivuvelvoitteen täyttämistä ei yleensä voida vaatia kanteella erikseen päävelvoitteesta. Suorituksen virheellisyyttä arvioitaessa erottelulla ei kuitenkaan ole merkitystä, vaan sivuvelvoitteen laiminlyönti tarkoittaa suorituksen virheellisyyttä, mikä taas voi aiheuttaa velalliselle korvausvelvollisuuden.

Lisäksi erottelua pää- ja sivuvelvollisuuksiin käytetään eräissä laeissa. Esimerkiksi irtaimen kaupan ollessa kyseessä on laissa annettu määräyksiä ainoastaan päävelvoitteiden täyttämisen osalta, ja sivuvelvoitteiden täyttäminen on jätetty yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden varaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa