Minilex - Lakipuhelin

Uskollisuusvelvoite

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työntekijällä katsotaan olevan työsuhteessa uskollisuus- eli lojaliteettivelvoite työnantajaansa kohtaan. Uskollisuusvelvoitteeseen kuuluu, että työntekijän on vältettävä kaikkea, mikä on ristiriidassa hänen asemassaan olevalta työntekijältä kohtuuden mukaan vaadittavan menettelyn kanssa. Työsuhteen osapuolten on muutenkin otettava kohtuudella huomioon toisen osapuolen etu. Käytännössä uskollisuusvelvoitteen rikkominen ilmenee usein salassapitovelvollisuuden tai kilpailukiellon rikkomisena.

Uskollisuusvelvoitteeseen kuuluu tarvittaessa myös muiden kuin työsopimuksessa määrättyjen töiden tekeminen. Työntekijän velvollisuuksiin kuuluvat tarvittaessa erilaiset hätätyöt, kuten tulipalon tai poikkeuksellisen luonnonkatastrofin aiheuttamien vahinkojen leviämisen estäminen. Uskollisuusvelvoite ulottuu myös jossain määrin työntekijän vapaa-aikaan.  Työntekijän tulee myös vapaa-ajalla pidättäytyä työnantajaa tai työnantajan mainetta vahingoittavasta toiminnasta. Esimerkiksi työnantajan julkinen arvostelu sosiaalisessa mediassa voi täyttää uskollisuusvelvoitteen rikkomisen kriteerit. Tällöin merkitystä on kuitenkin myös työntekijän asemalla: työntekijäasemassa olevalta henkilöltä ei edellytetä vastaavaa kuin työyhteisössä ylemmässä asemassa olevalta henkilöltä. Työntekijän, jonka työtehtäviin sisältyy työnantajan edustamista ja asiakassuhteiden hoitamista, voidaan nähdä nauttivan työnantajan ja asiakkaiden erityistä luottamusta ja työntekijän vapaa-ajan toimintaa arvioidaan tarkemmin. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota esimerkiksi siihen, voidaanko epäsopiva lausuma yhdistää työnantajaan ja mitkä ovat alan vakiintuneet tavat esimerkiksi kielenkäytön osalta. Lähtökohtaisesti jokaisella työntekijällä on kuitenkin perustuslaissa turvattu ilmaisuvapaus, vaikka työntekijän näkemykset eivät olisi yhteneviä työnantajan näkemysten kanssa.

Uskollisuusvelvoitteen rikkominen ja työntekijän ja työnantajan välinen luottamuspula voi toimia työsopimuksen päättämisperusteena. Tämä korostuu ennen kaikkea silloin, kun työntekijä on työyhteisössä merkittävässä asemassa tai hän edustaa työnantajaansa suhteessa ulkopuolisiin tahoihin. Työsuhde on mahdollista päättää, mikäli katsotaan, että työnantajan ei voida kohtuudella edellyttää työntekijän työsuhteen jatkamista työntekijän rikottua uskollisuusvelvoitetta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]