Minilex - Lakipuhelin

Oikeustoimi velvoittavana tahdonilmaisuna

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velvoiteoikeudessa vallitsee sopimusvapauden periaate. Se on osa yksityisautonomiaa eli henkilöiden oikeutta itse vaikuttaa ja määrätä suhteistaan muihin. Lähtökohtaisesti jokainen saa itse velvoittautua ja muuten määrätä omasta varallisuudestaan sekä solmia erilaisia velvoitteita. Koska lähtökohtana on vapaus valita sopimuskumppanit ja määrätä velvoitteiden sisällöistä, ovat velvoiteoikeudelliset säännöksetkin lähtökohtaisesti tahdonvaltaisia eli dispositiivisia. Tahdonvaltaisuus säännösten osalta tarkoittaa, että ne tulevat sovellettavaksi ainoastaan silloin ja niiltä osin, kuin asianosaiset eivät itse ole jostain sopineet.

Velvollisiksi suorituksen tekemiseen henkilöt voivat velvoittautua keskinäisin sopimuksin. Sopimus on kaksipuolinen oikeustoimi. Puhutaan oikeustoimivelvoitteista; osapuolet luovat toisiinsa kohdistuvia velvollisuuksia ja oikeuksia itse tekemin oikeustoimin. Yleensä velvollisuuksilla on taloudellista arvoa, mutta oikeusjärjestys suojaa myös velvoitteita, joiden kohteilla ei ole rahallista arvoa.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Oikeustoimikelpoisuus, eli kelpoisuus tehdä päteviä sopimuksia, ilmenee täydellisenä vasta 18 vuotta täyttäneellä henkilöllä, tosin jo 15 vuotta täyttänyt voi jo joiltain osin tehdä itsenäisesti oikeustoimia. Lisäksi oikeustoimikelpoisuutta on tietyin edellytyksin mahdollista rajoittaa. Samoin yleistä sopimusvapautta rajoittavat muun muassa velvoitteen sisällön hyvän tavan vastaisuus ja oikeustoimen kohtuullisuuden vaatimus sekä joissain tapauksissa sopimuspakko eli velvollisuus sopimuksen tekemiseen tietyin ehdoin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa