Minilex - Lakipuhelin

Esineen luovutuksen toteuttamisesta


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Kun velvoite koskee irtaimen esineen luovutusta, on laissa säännelty myös oikeasta suorituspaikasta. Pääsääntönä on, että ostaja on velvollinen noutamaan esineen myyjältä tai tavaran sijaintipaikasta. Tällöin tavara on siis pidettävä ostajan noudettavissa siellä, missä myyjällä kaupantekohetkellä oli liikepaikkansa tai, jollei myyjällä ollut sellaista liikepaikkaa, jolla oli yhteys kauppaan, siellä, missä myyjällä oli kotipaikka. Kuitenkin, jos sopijapuolet kauppaa tehtäessä tiesivät, että tavara tai se tavaraerä, josta tavara on otettava, oli muualla, tavara on pidettävä noudettavissa tässä paikassa. Myyjä ja ostaja voivat luonnollisestikin sopia luovutuspaikasta. Tavara on luovutettu, kun ostaja on ottanut sen hallintaansa.

Kuljetuskaupan osalta pääsääntö on eri. Jos tavara on kuljetettava ostajalle samalla paikkakunnalla tai alueella, jolla myyjä yleensä huolehtii samankaltaisen tavaran kuljetuksesta, luovutus tapahtuu ostajan saadessa tavaran hallintaansa. Eli jos myyjä yleensä hoitaa samankaltaisissa kaupoissa kuljetuksesta, hän on velvollinen myös kyseisessä kaupassa näin tekemään.

Jos myyjän on järjestettävä tavaran kuljetus, hänen on tehtävä sopimukset tavaran kuljetuksesta määräpaikkakunnalle sopivalla kuljetusvälineellä ja tällaisessa kuljetuksessa käytettävin tavanmukaisin ehdoin.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa