Minilex - Lakipuhelin

Rahavelan korkokanta ja -aika


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Osapuolet voivat sopia käytettävästä korkokannasta. Jos korkoa on sovittu maksettavaksi, mutta korkokannasta ei ole mainittu, käytetään laissa määrättyä korkokantaa. Erityislaissa voi olla säännöksiä korkokannan suuruudesta. Mitään ylä- tai alarajaa ei ole sovitulle korkokannalle säädetty.

Korkolaki antaa tahdonvaltaisena säädöksenä osapuolille sopimusvapauden nimissä mahdollisuuden itse päättää käytettävästä korkokannasta. On kuitenkin huomioitava, että Suomen oikeusjärjestys ei anna rajatonta vapautta sopimuksen sisällölle. Mikäli esimerkiksi korkokanta on sopimuksessa määrätty kohtuuttoman korkeaksi, voidaan sitä mahdollisesti esimerkiksi sovitella, tai kyseisen korkoa koskevan ehdon osalta voivat myös tulla sovellettavaksi yleiset pätemättömyysnormit.

Korkokanta ja -aika ovat siten sidoksissa, että lopulliseen koron määrään vaikuttaa sekä korkokanta että korkoaika, joka on mahdollista laskea eri tavoin. Ellei muuta ole sovittu, on korkoa maksettava koko siltä ajalta, jonka velkamäärä on velallisen käytettävissä.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »