Minilex - Lakipuhelin

Velallisen maksusuoja velkojan vaihdoksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velallisen suojaksi on säädetty maksusuoja. Maksusuoja tarkoittaa velalliselle myönnettyä mahdollisuutta tehdä suoritus legitimoidulle väärälle velkojalle sellaisin vaikutuksin, että hän vapautuu suoritusvelvollisuudesta oikeaa velkojaa kohtaan. Velkojan legimaatio tarkoittaa siis sitä, että velallinen voi tietyn seikan perusteella olettaa kyseisellä henkilöllä olevan velkojan oikeus. Maksusuojavaikutus ulottuu tilanteesta riippuen joko niin sanotusti taaksepäin, jolloin maksu voidaan suorittaa sellaiselle henkilölle, joka ei enää ole oikea velkoja, tai eteenpäin, jolloin velka voidaan maksaa velkojaa sitovasti sellaiselle, josta ei ole tullut laillista velkojaa. Laissa on erikseen säännökset maksusuojasta tavallisten ja juoksevien velkakirjojen osalta.

Tavallisen velkakirjan osalta velallinen saa maksusuojaa tehtyään suorituksen velkakirjan luovuttajalle, jos velallinen oli vilpittömässä mielessä eikä siis tiennyt velkojan vaihdoksesta. Tällöin velallisen ei siis pidä enää tehdä suoritusta uudelleen oikealle velkojalle. Uuden velkojan tulee siis oman oikeutensa varmistamiseksi informoida velallista velkakirjan siirrosta, jolloin velallinen saa tietää vaihdoksesta, eikä suorita velkaa vahingossa alkuperäiselle velkojalle.

Samoin maksu, jonka haltijavelkakirjan antanut velallinen suorittaa velkakirjan haltijalle, on tehokas, vaikka sittemmin ilmenee, ettei haltija ollutkaan oikeutettu vastaanottamaan maksua. Velkakirja on voinut siirtyä tälle oikeana velkojana esiintyvälle henkilölle esimerkiksi varkauden tai muun vilpin kautta. Lisäksi velallinen voi saada maksusuojaa, jos maksu suoritetaan sille, joka vetoaa tavallisen velkakirjan kirjalliseen luovutukseen, ja luovutus sitten havaitaan pätemättömäksi. Näissäkin tapauksissa saadakseen maksusuojaa on velallisen tullut olla vilpittömässä mielessä. Kuitenkin edellä mainitun pätemättömyystilanteen osalta maksusuojaa ei kuitenkaan voi saada kaikenlaisten pätemättömyysperusteiden osalta, vaan tietyt luovutusta koskevat, niin sanotut vahvat pätemättömyysperusteet johtavat maksusuojan epäämiseen. Tällaisia perusteita, joiden osalta on katsottu, että velkojan turvan tarve on suurempi kuin velallisen, ovat luovutuksen väärennys sekä muu sellainen virheellisyys, joka aikaansaa velkakirjan pätemättömyyden. Näitä muita virheellisyyksiä ovat törkeän pakon käyttö luovutuksen aikaansaamiseksi sekä velkojan luovutuksen aikainen oikeustoimikelpoisuuden puute.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]