Minilex - Lakipuhelin

Viemävelkaperiaate rahasuorituksissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Erillisiä säännöksiä oikeasta suorituspaikasta ei liiemmin ole. Sopimuksessa voidaan luonnollisestikin sopia tarkemmin oikean suorituksen sisällöstä ja suorituspaikasta. Työsopimuksen mukaiset suoritukset tulee tehdä työnantajan määräämässä paikassa. Velkakirjan osalta on säädetty myös oikeasta suorituspaikasta.

Velkakirjan mukainen suoritus on tehtävä pääsääntöisesti velkojan luona. Puhutaan viemävelasta, jolloin velallinen on siis velvollinen viemään maksun velkojan luo. Tämä tarkoittaa lähinnä asuntoa tai muuta toimipaikkaa kuten liikehuoneistoa. Ratkaisevaa on velkojan sijainti velan maksuhetkellä. Velkoja voi vaihtaa sijaintiaan Suomessa, ja velallisella pysyy vastuu maksun suorittamisesta velkojan luona.

Velkoja ja velallinen voivat toki sopia maksupaikasta. Mikäli asiasta ei ole sovittu, on velkoja oikeutettu määräämään maksupaikan. Velkojalla on kuitenkin vastuu informoida velallista muuttuneesta maksupaikasta. Velalliselle ei saa koitua olennaista hankaluutta tai kustannusta velkojan määrätessä uusi maksupaikka.

Nykyisin rahasuoritukset kuitenkin pääsääntöisesti tehdään tilisiirtoina, mikä olennaisesti vähentää näiden säännösten merkitystä. Periaatteellinen merkitys viemävelan käsitteellä kuitenkin on. Vastuu on velallisen puolella. Näin ollen esimerkiksi tilisiirrossa velallinen on täyttänyt velvoitteensa vasta silloin, kun maksu on velkojan tilillä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa