Minilex - Lakipuhelin

Velkoja voi siirtää saamisoikeutensa toiselle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Saamisoikeus kuuluu velkojan varallisuuteen. Pääsäännön mukaan saamisoikeuden eli oikeuden saada suoritus velalliselta voi siirtää toiselle. Siirtäminen voi tapahtua esimerkiksi lahjalla tai muuten. Molemminpuolisesti velvoittavassa oikeussuhteessa, esimerkiksi kaupassa, siirtäjä jää kuitenkin velvolliseksi omista suoritteistaan, vaikka siirtäisikin saamisoikeutensa toiselle.

Siirron voi tehdä jopa velallista kuulematta. Jotta siirronsaajan oikeus uutena velkojana voisi toteutua täydellisesti, on velalliselle ilmoitettava siirrosta. Muutoin velallinen tehdessään suorituksen aiemmalle velkojalle saa maksusuojaa. Samoin viivästys suorituksessa johtuisi tällöin velkojasta, jos velkoja ei olisi informoinut velallista siirrosta.

Saamisoikeus voi tosin siirtyä muutoinkin, kuin erityisellä siirtämistoimella. Esimerkiksi perheoikeudelliset saannot, kuten perintö, voivat sisältää saamisoikeuksia. Kaikki saamisoikeudet eivät kuitenkaan ole siirrettävissä. Eräät suoritukset ovat siten henkilökohtaisia, että niitä ei voi siirtää. Esimerkiksi oikeus elatusapuun on periaatteessa luovuttamaton oikeus, jota ei voida siirtää kenellekään toiselle edunsaajalle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa