Minilex - Lakipuhelin

Uuden velkojan väitesuoja velkojan vaihdoksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velallisella on mahdollisuus esittää väitteitä velkojaa vastaan. Vaikka velkakirja luo niin sanotun velkojaolettaman, on velallisella mahdollisuus vastanäytöllä osoittaa velkakirjan sisältämän saamisoikeuden pätemättömyys.

Uusi velkoja voi kuitenkin saada väitesuojaa velallisen väitteitä saamisoikeuden pätemättömyydestä vastaan. Väitesuojan saaminen riippuu siitä, onko kyseessä tavallinen vai juokseva velkakirja. Koska tavallisen velkakirjan siirronsaaja ei tule parempaan asemaan, kuin missä luovuttaja oli, säilyy velallisen oikeus esittää kaikkia väitteitä saamisoikeuden pätemättömyydestä velkojaa vastaan.

Juoksevan velkakirjan tapauksissa uutta velkojaa on pyritty suojaamaan joiltain velallisen väitteiltä antamalla tälle väitesuojaa. Väitesuojan saamiseksi on uuden velkojan tullut saada velkakirja haltuunsa luovutuksella. Tämä rajaa muun muassa perheoikeudelliset saannot, kuten perinnön, ulos väitesuojan piiristä. Lisäksi luovutuksensaajan on tullut olla vilpittömässä mielessä, eli luovutuksensaaja ei ole saanut eikä hänen olisi pitänytkään tietää velallisen väitteen perustana olleesta seikasta luovutushetkellä.

Väitesuojan kannalta merkityksellinen on erottelu heikkoihin ja vahvoihin väitteisiin. Nimittäin vahvoja väitteitä velallinen voi esittää aina, myös vilpittömässä mielessä ollutta velkojaa kohtaan. Vahva väite on esimerkiksi väite siitä, että saamisoikeuden perustava velkakirja on väärennetty.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa