Minilex - Lakipuhelin

Sukunimen muuttaminen avioliiton purkautumisen jälkeen

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Avioeron jälkeen henkilö haluaa usein muuttaa sukunimeään. Siksi eräät avioliiton purkautumisen jälkeiset nimenmuutokset tapahtuvat yksinkertaisesti, ilmoituksella maistraattiin. Sinänsä avioliiton purkautuminen tarkoittaa myös tilanteita, joissa puoliso kuolee, mutta silloin leski harvemmin haluaa muuttaa nimeä. Nimioikeudellisesti tilanteet kuitenkin rinnastuvat toisiinsa.

Avioliiton purkautuminen ei sinällään muuta henkilön sukunimeä, eikä kenelläkään ole velvollisuutta vaihtaa sen vuoksi sukunimeään. Kukaan ei voi vaatia entistä puolisoaan muuttamaan nimeään, vaan kumpikin päättää itse sukunimestään.

Henkilö voi avioliiton purkautumisen jälkeen muuttaa sukunimen, jonka on saanut avioliiton perusteella, sukunimeksi, joka hänellä oli viimeksi naimattomana ollessaan. Kannattaa huomata, että hän ei voi palata nimeen, jonka on saanut edellisen avioliiton perusteella. Oletetaan, että Kervinen os. Husa menee naimisiin Lahden kanssa ja vaihtaa sukunimekseen Lahti. Eron jälkeen hän voi pitää sukunimen Lahti tai vaihtaa sukunimekseen Husa, mutta sukunimeä Kervinen hän ei voi ottaa ilmoituksella.

Henkilöllä on yksi mahdollisuus enemmän, jos hän on avioituessaan tai avioliiton aikana ottanut niin sanotun kaksoisnimen. Oletetaan, että Kervinen os. Husa nai Lahden ja ottaakin sukunimekseen Kervinen-Lahti. Eron jälkeen hän voi pitää tämän sukunimen, vaihtaa sukunimekseen Husa, tai vaihtaa sukunimekseen Kervinen.

Ilmoitus tehdään maistraatille, jonka toimialueella henkilöllä on kotikunta tai väestökirjanpitokunta. Kannattaa huomata, että ilmoituksen voi tehdä vasta, kun puolisot on lainvoimaisesti tuomittu avioeroon; hakemuksen jättäminen ei vielä anna tätä mahdollisuutta. Sen sijaan takarajaa ilmoituksen tekemiselle ei ole säädetty. Henkilö voi tehdä ilmoituksen vaikka vuosia eron jälkeenkin, kunhan ei ole mennyt uudestaan naimisiin. Muu kuin edellä mainittu muutos voi onnistua perustellulla hakemuksella.

Henkilö siis voi avioliiton purkauduttua säilyttää avioliitosta saamansa sukunimen, tai vaihtaa takaisin poika- tai tyttönimeensä. Ja jos hän on ottanut niin sanotun kaksoisnimen, hän voi avioliiton purkauduttua myös vaihtaa takaisin tämän nimen alkuosaan. Nämä muutokset käyvät kätevästi ilmoituksella.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 - 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »