Minilex - Lakipuhelin

Lapselle uuden etunimen lisääminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapselle voidaan lisätä jälkikäteen uusi nimi, mutta myös lapselle lisätyn etunimen tulee olla etu- ja sukunimilain mukainen ja etunimiä saa olla yhteensä enintään neljä. Nimi tulee ilmoittaa väestötietojärjestelmään kolmen kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Ilmoitus tehdään Digi- ja väestötietovirastolle tai evankelis-luterilaiselle kirkon tai ortodoksisen kirkkokunnan seurakunnalle.

Uuden etunimen täytyy olla etu- ja sukunimilain mukainen. Lapsen etunimestä ei saa aiheutua lapselle haittaa, sen tulee olla vakiintuneeseen nimikäytäntöön sopiva, lapsen sukupuolen mukainen, eikä sukunimentyyppistä etunimeä hyväksytä etunimeksi. Sisaruksille ei saa antaa ensimmäiseksi nimeksi samaa nimeä. Etunimelle asetetuista vaatimuksista voidaan poiketa, mikäli lapsella on kulttuurillinen tai uskonnollinen yhteys vieraaseen valtioon taikka muusta pätevästä syystä. Lapsen etunimen tai jonkun lapsen etunimistä, eli niin sanotun toisen nimen voi vaihtaa tekemällä hakemuksen Digi- ja väestötietovirastolle.

Alaikäisen lapsen nimeä ei voida muuttaa ilman lapsen suostumusta, mikäli hän on täyttänyt 12 vuotta. Lapsen nimeä ei saa muuttaa myöskään vastoin alle 12-vuotiaan tahtoa, jos lapsi on niin kehittynyt, että hänen tahtonsa voidaan ottaa asiassa huomioon. 15 vuotta täyttänyt voi käyttää puhevaltaansa itsenäisesti huoltajansa rinnalla. Jos huoltaja ja 15-17 vuotias lapsi ovat eri mieltä nimiasiasta, alaikäisen mielipide ratkaisee. 15–17-vuotias voi tehdä itse aloitteen nimensä muuttamiseksi. Tällöin huoltajaa ei tarvitse välttämättä kuulla, jos tätä ei jostain syystä tavoiteta. 

Alaikäisen nimen muuttamista on rajoitettu. Jos alle 12-vuotiaan lapsen etunimeä on muutettu kolme kertaa, ei lapsen nimen muuttamista voida enää hyväksyä kuin erityisestä syystä. Nimen muuttamikseksi ei lasketa sitä, kun lapselle annetaan nimi ensimmäisen kerran

Digi- ja väestötietovirasto ratkaisee etunimimuutokset. Etunimen muuttaminen on maksullista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa