Minilex - Lakipuhelin

Lapseksiottaminen ja sukunimen määräytyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapseksiottaminen eli adoptio on Suomessa niin sanotusti vahvaa adoptiota. Ottolapsi saa olennaisilta osin saman oikeusaseman kuin biologinen lapsi, ja samalla lapsen oikeudelliset siteet biologisiin vanhempiin katkeavat. Tämä vaikuttaa myös adoptiolapsen sukunimeen. Kannattaa huomata, että pelkkä kasvattivanhemmuus ei ole adoptiota eikä muuta sukunimeä.

Nimilain lähtökohta on, että ottolapsi saa ottovanhempansa sukunimen tai ottovanhempiensa yhteisen sukunimen. Tämä tapahtuu samalla, kun suomalainen tuomioistuin vahvistaa adoption. Jos ottovanhemmilla ei ole yhteistä sukunimeä, he päättävät, kumman sukunimen lapsi saa. Vanhemmilla ei kuitenkaan ole valinnanvaraa, jos heillä jo on yhteisessä huollossa yhteinen alaikäinen lapsi. Tässä tapauksessa sisaruksille tulee sama sukunimi.

Äskeisistä pääsäännöistä voi eräässä tapauksessa poiketa. Ottolapsi voi säilyttää oman sukunimensä, jos tätä on lapsen iän, ottovanhempien toivomuksen tai muiden seikkojen perusteella pidettävä lapsen edun mukaisena. Lapsen omalle mielipiteelle on myös annettava lapsen ikää ja kehitystasoa vastaava merkitys. Tuomioistuin päättää ottolapsen oman sukunimen säilyttämisestä. Käytännössä kyse on yleensä siitä, että ottolapsi on jo lähellä täysi-ikäisyyttä ja haluaa säilyttää oman sukunimensä.

Laissa säädetään vielä eräästä erikoistapauksesta. Jos adoptio on vahvistettu ulkomailla mutta perhe asettuu Suomeen, saattaa lapsen sukunimi olla muu kuin äskeisistä säännöistä johtuisi. Tällöin lapsen sukunimi voidaan kuitenkin Suomessa muuttaa ottovanhempien yhteiseksi tai toisen ottovanhemman sukunimeksi. Jos vanhemmilla on jo yhteishuollossa yhteinen alaikäinen lapsi, ottolapsi saa saman sukunimen kuin hän.

Kannattaa huomata, että mainitut säännöt eivät koske täysi-ikäisen adoptiota. Se ei lähtökohtaisesti muuta sukunimeä. Jos henkilö on adoptoitu lapsena tai täysi-ikäisenä, hän saattaa toki aikuisena muuttaa sukunimeään hakemuksella, ja ottaa näin esimerkiksi syntymänimensä takaisin.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa