Minilex - Lakipuhelin

Lastensuojelua koskeva lainsäädäntö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lastensuojelutoiminnassa on noudatettava yksityiskohtaista lainsäädäntöä lastensuojelun järjestämisestä, sekä lisäksi yleisempiä lakeja mm. perus- ja ihmisoikeuksista. Lastensuojelua koskevia lakeja on runsaasti, ja seuraavassa on lueteltu niistä olennaisimmat.

Lastensuojelulaki

Lastensuojelulaki sisältää yksityiskohtaiset säännökset osapuolten oikeuksista sekä siitä, kuinka toiminta on järjestettävä. Laissa painotetaan monin tavoin lapsen oikeuksia: kaikki päätökset on tehtävä ensisijaisesti lapsen etua silmällä pitäen, ja lisäksi lapsen mielipide ja toivomukset on otettava huomioon. Lastensuojelulaki sisältää lisäksi säännökset lastensuojeluilmoituksen tekemisestä sekä lastensuojelun eri muodoista, joita ovat avohuolto, kiireellinen sijoitus, huostaanotto, sijaishuolto ja jälkihuolto.

Sosiaalihuoltolaki

Sosiaalihuoltolakia sovelletaan lähtökohtaisesti kaikkeen kunnalliseen sosiaalihuoltoon. Se sisältää yleiset säännökset siitä, mitä sosiaalipalveluja kuntien tulee järjestää ja miten nämä palvelut tulee toteuttaa.

Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista

Laissa taataan sosiaalihuollon asiakkaalle mm. oikeus hyvään kohteluun, oikeus saada selvitys erilaisista toimenpidevaihtoehdoista sekä itsemääräämisoikeus. Laissa säädetään myös sosiaalihuollon järjestäjien salassapito- ja vaitiolovelvollisuudesta.

Hallintolaki

Hallintolaki on yleislaki, jota sovelletaan lähes kaikkeen viranomaisten toimintaan, mukaan lukien lastensuojeluun. Hallintolaki sisältää lukuisia periaatteita, jotka ohjaavat kaikkea hallintotoimintaa, kuten esimerkiksi neuvonta- ja palveluperiaatteet. Lisäksi hallintolaissa on lukuisia päätöksentekoon liittyviä määräyksiä, kuten velvollisuus kuulla asianosaista ja velvollisuus perustella päätös.

Perustuslaki

Perustuslaissa on lueteltu joukko kaikille kuuluvia perus- ja ihmisoikeuksia, jotka tulee ottaa huomioon myös lastensuojelutyössä. Näitä oikeuksia ovat mm. yhdenvertaisuus sekä oikeus elämään, henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen. Lisäksi perustuslaki takaa kaikille oikeuden hyvään hallintoon. Perustuslaissa säädetään erikseen, että lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti. Perusoikeuksia on mahdollista rajoittaa, mutta näiden rajoitusten on täytettävä tarkasti määritellyt kriteerit.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]