Minilex - Lakipuhelin

Lapsen osallisuus lastensuojelussa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vaikka lapsen vanhemmat tavallisesti huoltajina vastaavat ja päättävät lapsen asioista, ei se tarkoita, että lapsen oma näkemys voitaisiin jättää selvittämättä ja huomioimatta. Lainsäädännössä tämä on huomioitu ja lastensuojelussa lapsen osallisuutta on vahvistettu. Lapsen oikeus osallistua häntä koskeviin asioihin lukeutuukin lapsen merkittävimpiin oikeuksiin. Tässä artikkelissa tutustutaan lapsen asianosaisuuteen lastensuojeluprosessin aikana.

Mitä osallisuus käytännössä tarkoittaa?

Lapsen osallisuus koostuu oikeudesta saada tietoa itseään koskevista päätöksistä, suunnitelmista, ratkaisuista, toimenpiteistä sekä niiden perusteluista. Lisäksi osallisuudella tarkoitetaan oikeutta ilmaista mielipiteensä ja vaikuttaa edellä mainittuihin asioihin. Ratkaisevaa on, että lapselle syntyy kokemus siitä, että hänelle tärkeät asiat ovat tulleet kuulluiksi ja niillä on ollut merkitystä. Lastensuojelutyössä tällä on erittäin tärkeä rooli. Tapa lapsen mielipiteen selvittämiseksi ja kuulemiseksi tulee valita lapsen kehitystaso ja kypsyys huomioon ottaen.

Onko osallisuudelle olemassa ikärajaa?

Lapsi on asianosainen kaikissa häntä koskevissa lastensuojeluasioissa. Lapsen osallisuudesta on säädetty lastensuojelulain 4 luvussa keskitetysti. Asianosaisuudelle ei ole olemassa ikärajaa, vaan lapsen näkökulma on otettava asianosaisuuden perusteella huomioon ja hänet on pidettävä ajan tasalla häntä koskevista toimenpiteistä ja suunnitelmista. Näin ollen pienelläkin lapsella tulee olla mahdollisuus ilmaista näkemyksensä itseään koskevassa lastensuojeluasiassa.

Mitä puhevallalla tarkoitetaan?

Lastensuojeluasioissa 12 vuotta täyttäneellä lapsella on huoltajan ohella erillinen puhevalta häntä koskevissa asioissa. Hänellä on siis mahdollisuus vaikuttaa voimakkaammin työskentelyyn kuin nuoremmilla lapsilla, joiden puhevaltaa käyttää yleensä heidän huoltajansa tai edunvalvoja. 12 vuotta täyttäneellä lapsella on oikeus tutustua häntä koskeviin asiakirjoihin ja häntä on kuultava todisteellisesti päätöksiä tehtäessä. Lisäksi hänelle on annettava tieto häntä koskevista päätöksistä ja mahdollisuus valittaa niistä.

Osallisuus on laaja ja lapselle merkittävä oikeus. Kysy lisää asiantuntevilta lakimiehiltämme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]