Minilex - Lakipuhelin

Lastensuojelun jälkihuolto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jälkihuollon järjestäminen tulee kyseeseen sijaishuollon päättymisen jälkeen ja silloin, kun lapsi on ollut avohuollon tukitoimena sijoitettuna kodin ulkopuolelle yhtäjaksoisesti vähintään puoli vuotta. Jälkihuoltoa voidaan kuitenkin antaa nuoren itsenäistymisen tukemiseksi myös silloin, kun nuori ei ole ollut aikaisemmin sijoitettuna kodin ulkopuolelle tai sijoitus on kestänyt alle puoli vuotta. Tässä artikkelissa tutustutaan jälkihuollon eri muotoihin, sen kestoon sekä nuoren toimeentulon ja asumisen tukemiseen. 

Jälkihuollon muodot

Jälkihuollossa lapselle tai nuorelle järjestettävät palvelut räätälöidään aina yksilöllisten tarpeiden mukaan ja suunnitelmallisesti yhteistyössä viranomaisen kanssa. Jälkihuollon palveluihin kuuluu esimerkiksi nuoren tulevaisuuden tarpeiden miettiminen yhdessä, avun antaminen asunnon hankkimiseksi, tukeminen harrastuksissa ja työllistymisessä ja osallistuminen vertaistukiryhmään.

Jälkihuollon tarkoitus ja tavoitteet kirjataan lapselle tai nuorelle tehtävään jälkihuoltosuunnitelmaan. Mikäli nuori kuitenkin kieltäytyy jälkihuollosta, voi hän milloin tahansa pyytää sitä ennen 25 ikävuottaan.

Asumisen ja toimeentulon turvaaminen

Jälkihuollossa olevalle nuorelle tulee viivytyksettä järjestää riittävä taloudellinen tuki ja korjattava asumisoloihin liittyvät puutteet tai järjestettävä asunto edellyttäen, että kyseiset puutteet ovat olennaisena esteenä lapsen tai nuoren kuntoutumiselle.

Asumisen tukeminen voi tarkoittaa esimerkiksi tuetun asumisen järjestämistä, vuokravakuuden maksamista tai tukihenkilöä. Nuorille tarkoitettua tuettua asumista ja tukiasuntoja on muun muassa Nuorisosäätiöllä, Nuorisoasuntoliitolla, Nuorten Ystävät ry:llä, Silta-valmennuksella ja eri setlementeillä. Alle 18-vuotiaan nuoren tilanteen on nuorten tuetun asumisen hankkeissa todettu vaativan asunnon lisäksi itsenäistymissuunnitelman laatimista nuorelle, yhteistä sopimusta eri toimijoiden välille, riittävää tukiverkostoa, sosiaalista isännöintiä sekä asukastoimintaa.

Jälkihuollon päättyminen

Velvollisuus jälkihuollon järjestämiseen päättyy nuoren täyttäessä 25 vuotta tai viiden vuoden kuluttua sijoittamisen päättymisen jälkeen. Itsenäistyvää nuorta ei kuitenkaan tämän jälkeen saa jättää ilman tukea, vaan sosiaalityöntekijän tulee ohjata nuorta ja saattaa hänet tarpeen vaatiessa käyttämään muita kunnan järjestämiä palveluita. Tarvittaessa sosiaalityöntekijän on laadittava nuoren kanssa suunnitelma, jossa kuvataan jälkihuollon jälkeen nuoren käytettävissä olevat palvelut.

Kysy lisää asiantuntevilta lakimiehiltämme!

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Nuorille tarkoitettua tuettua asumista ja tukiasuntoja on muun muassa Nuorisosäätiöllä, Nuorisoasuntoliitolla, Nuorten Ystävät ry:llä, Silta-valmennuksella ja eri setlementeillä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]