Minilex - Lakipuhelin

Huostaanotto äidiltä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Huostaanotolla tarkoitetaan tilannetta, jossa lapsi otetaan pois vanhemmiltaan tai muulta huoltajaltaan ja hänelle järjestetään sijaishuolto. Lapsi voidaan ottaa huostaan, jos puutteet lapsen huolenpidossa, muut kasvuolosuhteet tai lapsen oma käyttäytyminen uhkaavat vakavasti vaarantaa lapsen terveyttä tai kehitystä. Huostaanoton on oltava lapsen edun mukaista. Huostaanottoon voidaan ryhtyä vain viimesijaisena keinona, eli kun avohuollon toimet ovat riittämättömiä tai ne eivät olisi lapsen edun toteuttamiseksi sopivia tai mahdollisia. Huostaanotto äidiltä tapahtuu samoin perustein kuin huostaanotto isältä tai molemmilta vanhemmilta. Huostaanottopäätös ei saa olla syrjivä, eli perustua esim. vanhemman sukupuoleen tai vammaisuuteen.

Kasvuolosuhteita arvioitaessa kiinnitetään huomiota lapsen perushoitoon, esimerkiksi siihen, että lapsi saa riittävästi monipuolista ravintoa ja liikkuu säänmukaisessa varustuksessa. Lisäksi siihen, miten perhe tukee lasta esimerkiksi koulunkäynnin suhteen ja suhtautuu kuritukseen tai päihteidenkäyttöön, kiinnitetään huomiota. Kasvuympäristöä arvioitaessa esimerkiksi pysyvä koti, pysyvät ihmissuhteet ja monipuoliset virikkeet ovat osa arviointia. Lapsen oman elämäntavan osalta arviointi painottuu päihteidenkäyttöön ja rikoksiin unohtamatta lapsen suhtautumista kouluun, mahdollista itsetuhoisuutta ja kuljeskelevaa elämäntapaa.  Arviointi on kokonaisarviointia, joten siinä voidaan ottaa huomioon paljon erilaisia tekijöitä.

Kahden vanhemman tilanteeseen verrattuna yhdellä vanhemmalla voi olla rajallisemmat voimavarat huolehtia lapsesta, mikä saattaa herkemmin johtaa lapsen edun vaarantumiseen ja huostaanottoon. Pelkästään se, että etävanhempi ei maksa elatusapua lähivanhemmalle ei kuitenkaan ole peruste huostaanottoon, vaikka se lapsen etua vaarantaakin taloudellisessa mielessä. Lapsi voidaan huostaanotossa sijoittaa myös toisen vanhemman luokse, mutta se on harvinaista. Yleensä huostaanotettu lapsi sijoitetaan kodin ulkopuolelle. Lasta tulee kuulla ennen huostaanottopäätöksen tekemistä ja lapsen toiveet ja mielipiteet tulee ottaa huomioon.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]