Minilex - Lakipuhelin

Huostaanotto vanhemman pyynnöstä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Voidaanko lapsi huostaanottaa vanhemman pyynnöstä? Huostaanottaminen on mahdollista vain, kun sille säädetty kriteeristö täyttyy. Lapsen huostaanottaminen on myös lastensuojelun keinoista viimesijaisin. Tämä tarkoittaa, että muut lastensuojelun keinot eivät ole mahdollisia tai ne ovat osoittautuneet riittämättömiksi. Huostaanoton on myös oltava lapsen edun mukaista.

Tieto huostaanottotarpeesta voi tulla monia eri teitä. Tieto voi tulla esimerkiksi toisten viranomaisten tai kunnan sosiaalitoimen oman toiminnan kautta. Lapsi voi myös olla jo lastensuojelun asiakas ja tilanne kehittyä siten, että vain huostaanotto toteuttaa lapsen etua lain edellyttämällä tavalla. On myös mahdollista, että vanhempi ilmoittaa, ettei hän kykene enää pitämään lapsesta huolta.

Pelkkä vanhemman mielipide ei riitä lapsen huostaanottamiseksi, vaan laissa säädettyjen edellytysten tulee täyttyä. Vanhempi voi ilmoittaa, että hän ei kykene enää huolehtimaan lapsesta tai, että lapsi vaarantaa itseään. Jommankumman ehdon täyttyminen on edellytyksenä huostaanottamiselle. Huostaanoton tulee myös olla lapsen edun mukainen ja viimesijanen vaihtoehto, jotta lapsi voidaan sijoittaa kodin ulkopuolelle.

Lapsen huostaanotto ei siis voi perustua pelkästään vanhemman pyyntöön, vaan sosiaalitoimen on arvioitava, että täyttyykö laissa säädetty kriteeristö. Jos kriteeristö ei täyty, voi kyseeseen tulla muut lapsensuojelun toimet kuten avohuolto tai vastaava.

Jäikö sinulla kysyttävää? Ota yhteyttä, me autamme sinua.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]