Minilex - Lakipuhelin

Huostaanotto kuuleminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sekä suostumukseen perustuvassa että vastentahtoisissa lapsen huostaanottotilanteissa asianosaisille on varattava tilaisuus tulla kuulluksi. Tässä artikkelissa tutustutaan yleisesti kuulemiseen liittyviin edellytyksiin sekä kuulemisen järjestämiseen käytännössä.

Kuultavat

Huostaanottotilanteissa lainmukainen oikeus tulla kuulluksi on niin 12 vuotta täyttäneellä lapsella itsellään, hänen vanhemmillaan, huoltajillaan sekä henkilöllä, jonka hoidossa ja kasvatuksessa lapsi mahdollisesti on tai on ollut välittömästi ennen asian valmistelua. Viimeisimpänä mainittu henkilö voi olla esimerkiksi vanhemman uusi avo- tai aviopuoliso, yksityisesti sijoitetun lapsen hoitaja tai samaa sukupuolta olevan rekisteröity tai rekisteröimätön elämänkumppani.

Kuulemisesta ilmoittaminen

Asianosaiselle tulee ilmoittaa kuulemisen tarkoitus sekä sille varattu määräaika. Pyynnössä tulee tarvittaessa yksilöidä ne seikat, joista selitystä pyydetään.

Tiedoksianto kuulemisesta voidaan lähettää virkakirjeenä postin välityksellä. Vastaanottajan katsotaan saaneen kirjeestä tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei muuta näytetä toteen. Vaihtoehtoisesti tiedoksianto voidaan luovuttaa henkilökohtaisesti, jolloin siitä laaditaan kirjallinen todistus. Tämä todisteellinen tiedoksiantotapa saattaa joissakin tilanteissa olla tarpeellinen asianosaisen oikeuksien turvaamiseksi.

Kuulemisen järjestäminen

Asianosaisten kuuleminen voidaan järjestää joko vähintään kahden viranomaisen läsnä ollessa taikka lastensuojelun asiantuntijaryhmässä. Lisäksi kuuleminen voidaan suorittaa läheisneuvonpidon tai lapsen asioista järjestettävän neuvottelun yhteydessä.

Olennaista kuulemistilaisuudessa on, että asianosaisella on mahdollisuus lausua mielipiteensä asiasta ja antaa selityksensä kaikista käsillä olevan asian ratkaisuun liittyvistä asioista. Tämän vuoksi kuultavalla tulee olla myös mahdollisuus tutustua kaikkeen siihen materiaaliin, mikä huostaanottoon liittyy. Lisäksi, jos kuulemisen jälkeen asiassa ilmenee uutta selvitystä, on asianosaisella oltava tilaisuus lausua mielipiteensä myös tästä uudesta materiaalista.

Asianosaisen ei kuitenkaan ole pakko saapua kuultavaksi. Kuuleminen voidaan järjestää myös siten, että asianosainen esittää kannanottonsa ja mielipiteensä kirjallisesti.

Kuulemiskertomus

Kuultavan mielipiteet ja kuulemisen sisältö merkitään asiakirjoihin myös suullisen kuulemisen yhteydessä. Kuulemiskertomukseen kirjataan läsnäolijat ja ne seikat, jotka kuultava tuo kuulemisen aikana esiin. Tämän jälkeen kertomus luetaan asianosaiselle ja onkin suositeltavaa, että kuultava vahvistaa sen allekirjoituksellaan.

Kysy lisää asiantuntevilta lakimiehiltämme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]