Minilex - Lakipuhelin

Huostaanotto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jokaisella lapsella on laissa turvattu oikeus turvalliseen kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen sekä erityiseen suojeluun. Jos lapsen vanhemmat tai huoltajat eivät kykene huolehtimaan lapsen oikeuksien täyttymisestä, joudutaan turvautumaan lastensuojeluun.

Huostaanoton edellytykset

Huostaanotto on toimenpide, jossa puututaan syvälle perustuslailla turvattuun perhe-elämän suojaan sekä lapsen oikeuksiin. Tämän vuoksi huostaanoton edellytykset on erittäin tiukat ja päätös vaatii syvällistä harkintaa ja perheen kokonaistilanteen hahmottamista.

Jotta huostaanotto voidaan toteuttaa, tulee lain mukaisten edellytysten täyttyä. Ensinnäkin lapsi voidaan ottaa huostaan, mikäli lapsen terveys tai kehitys uhkaa vaarantua lapsen puutteellisen huolenpidon tai muiden kasvuolosuhteiden vuoksi. Lisäksi huostaanotto tulee kyseeseen tilanteissa, joissa lapsi itse vaarantaa vakavasti terveyttään tai kehitystään päihteiden käytöllä, tekemällä muun kuin vähäisenä pidettävän rikollisen teon tai muulla näihin rinnastettavalla käyttäytymisellä.

Huostaanotto viimeisenä keinona turvata lapsen kehitys ja kasvu

Huostaanottoon voidaan turvautua ainoastaan silloin, kun mitkään muut keinot eivät enää riitä varmistamaan lapsen edun mukaista huolenpitoa. Käytännössä tämä tarkoittaa huostaanottoon ryhtymistä silloin, kun avohuollon tukitoimet eivät sovi lapsen edun mukaisen huolenpidon toteuttamiseen, ne eivät ole mahdollisia tai ovat jo osoittautuneet riittämättömiksi. Lisäksi sijaishuollon on oltava lapsen edun mukaista.

Huostaanoton tarpeellisuuden arviointi on kokonaisvaltaista

Huostaanoton arvioinnissa kiinnitetään ensisijaisesti huomiota lapsen etuun. Sosiaalitoimen viranomainen tekee arvion ja lopullisen päätöksen huostaanotosta, mikäli huoltaja tai 12 vuotta täyttänyt lapsi ei vastusta huostaanottoa. Jos huostaanottoa vastustetaan, siirtyy päätöksenteko huostaanotosta sosiaalitoimen viranomaiselta hallinto-oikeudelle.

Jos huostaanottoon suostutaan, lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä valmistelee huostaanottoasian, minkä pohjalta sosiaalihuollon johtava viranhaltija tekee päätöksen. Myös lapsen vanhemmalle, huoltajalle ja hoitajalle tai kasvattajalle sekä lapselle itselleen on varattava mahdollisuus tulla kuulluksi. Huostaanoton aikana tuleekin neuvotella tiiviisti niin perheen kuin lapsen itsensä kanssa. Usean eri tahon yhteistyö on erittäin tärkeässä asemassa, kun pyritään lapsen edun kannalta parhaaseen ratkaisuun. Myös vanhempia pyritään tukemaan koko prosessin ajan.

Mikäli huostaanottoon päädytään, tulee lapsi sijoittaa sijaishuoltoon mahdollisimman pian. Lapsi on sijaishuollossa toistaiseksi ja jatkamisen edellytyksiä tulee arvioida aina, kun se osoittautuu tarpeelliseksi. Huostaanoton on tarkoitus olla väliaikainen ratkaisu ja se raukeaa viimeistään, kun lapsi täyttää 18 vuotta.

Kysy lisää lastensuojelusta lakimiehiltämme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]