Minilex - Lakipuhelin

Huostaanotto ja sijoitus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lastensuojelulain mukaan lapsi on otettava sosiaalihuollosta vastaavan toimielimen huostaan ja järjestettävä hänelle sijaishuolto, jos:

1) puutteet lapsen huolenpidossa tai muut kasvuolosuhteet uhkaavat vakavasti vaarantaa lapsen terveyttä tai kehitystä; tai

2) lapsi vaarantaa vakavasti terveyttään tai kehitystään käyttämällä päihteitä, tekemällä muun kuin vähäisenä pidettävän rikollisen teon tai muulla niihin rinnastettavalla käyttäytymisellään.

Huostaanotto on kuitenkin viimesijainen keino. Lain mukaan huostaanottoon ja sijaishuoltoon voidaan ryhtyä vain jos

1) avohuollon toimet eivät olisi lapsen edun mukaisen huolenpidon toteuttamiseksi sopivia tai mahdollisia taikka jos ne ovat osoittautuneet riittämättömiksi; ja

2) sijaishuollon arvioidaan olevan lapsen edun mukaista.

Näin ollen huostaanottoon voidaan siis ryhtyä vasta kun arvioidaan etteivät avohuollon tukitoimet riitä. Lisäksi on siis aina toimittava lapsen edun mukaisesti.

Mitä sijaishuolto tarkoittaa?

Sijaishuolto on sitä, kun lapsi ei ole kodissaan huolehdittavana, vaan lapsi sijoitetaan kodin ulkopuolelle, esimerkiksi perhehoitoon tai lastensuojelulaitokseen. Lain mukaan lapsen sijaishuollolla tarkoitetaan muun muassa huostaan otetun lapsen hoidon ja kasvatuksen järjestämistä kodin ulkopuolella.

Ennen kuin lapsi on sijoitettu kodin ulkopuolelle, pitää lastensuojelun selvittää, voisiko joku lapsen läheisistä huolehtia hänestä. Lapsella on oikeus tietää sijaishuollon tavoitteet, ja hänelle tulee selvittää huostaanoton syyt.

Kauanko huostaanotto kestää?

Huostaanotto on lain mukaan voimassa toistaiseksi. Periaatteessa huostaanotto on siis voimassa vain niin kauan kun lapsi sitä tarvitsee. Huostaanottoa ei siis saa lopettaa, jos lopettaminen olisi vastoin lapsen etua. Huostaanoton aikana on kuitenkin tavoitteena saada lapsi palaamaan kotiin, ja näin ollen lastensuojelun tulee järjestää perheelle tukitoimia huostaanoton aikana, jotka voisivat edesauttaa lapsen kotiinpaluuta.

Huostaanotto ja sijaishuolto ovat viimesijaisia keinoja

Koska huostaanotto on viimesijaisin keino turvata muun muassa lapsen kasvu, on siten ennen huostaanottoon ryhtymistä perheen tilannetta arvioitava monipuolisesti. Aina on kuitenkin siis pyrittävä siihen, että lapsi voisi asua vanhempiensa kanssa. Jos kuitenkin katsotaan, että lapselle paras ratkaisu on sijoitus kodin ulkopuolelle, on huostaanottoon ryhdyttävä.

Jos huostaanotto ja sijoitus mietityttävät, vastaavat asiantuntijat lakipuhelimessa mielellään tiedusteluihin aiheesta.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Ennen lapsen sijoitusta kodin ulkopuolelle, on selvitettävä, jos lapsi voisi olla jonkun läheisensä ihmisen huolehdittavana.

Varoitukset

- Huostaanotto on viimeinen keino puuttua muun muassa lapsen turvallisuuteen. Näin ollen muut keinot, esimerkiksi avohuollon toimet, on käytettävä ensin.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]