Minilex - Lakipuhelin

Lastensuojelun perhetyö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lastensuojelun perhetyö on lastensuojeluasiakkaana oleville lapsiperheille järjestettävää suunnitelmallista sekä lakisääteistä avohuollon tukitoimintaa. Tässä artikkelissa tutustutaan perhetyön käytännön toteuttamiseen.

Perhetyön tarkoitus

Perhetyöllä pyritään vahvistamaan perheen voimavaroja ja parantamaan perheensisäistä vuorovaikutusta. Sitä voidaan antaa niin ehkäisevänä kuin korjaavana työnä. Perhetyö ei myöskään vaadi lastensuojelun asiakkuutta. Kuitenkin, lastensuojelun asiakkaana oleva lapsi ja perhe ovat oikeutettuja saamaan perhetyötä tai lastensuojelulain mukaista tehostettua perhetyötä.

Perhetyön avulla tuetaan vanhemmuutta, ohjataan heitä lasten hoidossa ja kodin arjen hallinnassa, vahvistetaan perheen toimintakykyä sekä muun muassa ehkäistään syrjäytymistä.

Perhetyön järjestäminen

Useimmiten perhetyötä tehdään sosiaalitoimen, päivähoidon tai koulun yhteydessä. Perhetyön järjestäminen saattaa vaihdella kunnittain ja myös perhetyötä tekevistä työntekijöistä käytetään eri nimikkeitä, esimerkiksi perheohjaaja tai perhetyöntekijä.

Perhetyö käytännössä

Perhetyö on matalan kynnyksen palvelua, mikä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Helsingissä perhe voi hakeutua palvelun piiriin ottamalla itse yhteyttä suoraan perhetyötä tekeviin sosiaaliohjaajiin.

Perhetyö aloitetaan palvelutarpeen arvioinnilla, jossa perheen tilanne selvitetään kokonaisvaltaisesti. Työn alkaessa käydään läpi perheen voimavaroja ja pohditaan, missä asioissa vanhemmat tarvitsevat mahdollista lisätukea. Perhetyön toteuttamisesta laaditaan tämän jälkeen suunnitelma yhdessä perheen kanssa ja sitä arvioidaan säännöllisesti. Tarvittaessa perhe voidaan ohjata muiden palveluiden, kuten psykiatrian, piiriin.

Perhetyössä vanhempia tuetaan päivärytmin muodostamisessa ja lasten kasvatuksessa. Lisäksi heille annetaan tietoa lapsen eri kehityksen vaiheista ja heitä ohjataan lapsen ruokailuun ja nukkumiseen liittyvissä asioissa keskustelujen ja mallintamisen avulla. Perhetyössä käytettävät menetelmät riippuvat asiakkaan tarpeesta ja perhetilanteesta. Tärkeimpänä menetelmänä toimii keskustelu, jonka lisäksi voidaan käyttää muun muassa erilaisia perhetilanteen kartoituslomakkeita, roolikarttoja sekä kortteja.

Heräsikö sinulla kysymyksiä? Lakimiehemme vastaavat mielellään!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]