Minilex - Lakipuhelin

Nimetön lastensuojeluilmoitus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lastensuojeluilmoituksen tekoon velvollinen henkilö ei voi jättää nimetöntä lastensuojeluilmoitusta. Yksityiselle henkilölle myös nimettömän ilmoituksen teko on kuitenkin mahdollista. Jos yksityinen henkilö toisaalta antaa tietonsa lastensuojelun työntekijälle, ei työntekijä voi luvata, että tiedot voidaan jatkossa salata asianosaisilta täysin varmasti. Perheellä ja lapsella on lähtökohtaisesti oikeus tietoon siitä henkilöstä, joka on tehnyt lastensuojeluilmoituksen. Tietyissä tilanteissa henkilöllisyyden salaaminen voi kuitenkin olla tärkeää lapsen edun tai ilmoituksen tekijän turvallisuuden takaamiseksi. Asianosaisten tiedonsaantioikeutta voidaan joutua rajoittamaan myös muun erittäin tärkeän yksityisen edun tai yleisen edun vuoksi. Ilmoituksen täydentämisen osalta saattaa yleisesti ottaen muodostua merkitykselliseksi, että ilmoituksen tehnyt henkilö antaa ilmoituksen tekemisen yhteydessä tiedoksi myös omat yhteystietonsa. Jos kyse on epäselvästä tilanteesta, jossa tarvitaan ohjeistusta sen suhteen, tulisiko ilmoitus tehdä vai ei, on apua mahdollista kysyä kunnan lastensuojeluviranomaiselta myös lapsen henkilöllisyyttä ilmaisematta.

Lastensuojeluilmoitus tulee tehdä ensisijaisesti sen kunnan sosiaalitoimistolle, jossa lapsi asuu. Jos tilanne on kuitenkin kiireellinen tai tarve ilmoituksen tekemiselle ilmenee virka-ajan ulkopuolella, voidaan ilmoitus tehdä myös hätäkeskukseen tai sosiaalipäivystykseen yhteyttä ottaen. Hätänumeroon soittaminen voi ajankohtaistua myös tilanteissa, joissa lapsen asuinkunta ei ole selvillä tai kunnan lastensuojelun yhteystietojen saaminen ei onnistu. Artikkelin aikana perehdytään lastensuojeluilmoitusta koskeviin sisältövaatimuksiin, tilanteisiin, joissa ilmoitus voidaan tehdä ja siihen, milloin ilmoitus on nimenomaisesti tehtävä.

Lastensuojeluilmoituksen tekeminen

Lastensuojeluilmoitus voidaan tehdä joko puhelimitse, kirjallisesti tai virastossa henkilökohtaisesti asioiden. Ilmoitukseen sisällytettävät tiedot ovat tavallisesti kuitenkin sillä tavoin henkilökohtaisia, ettei sähköpostin käyttämistä pidetä tarkoituksenmukaisena tapana ilmoittaa lastensuojelun tarpeesta. Lastensuojeluilmoitus on mahdollista tehdä siihen nimenomaisesti tarkoitettua lomaketta käyttäen, mitä ei kuitenkaan pidetä ehdottomana edellytyksenä ilmoituksen vastaanottamiselle. Valmiin lomakkeen käyttäminen voi olla hyödyksi hankalassa tilanteessa tai varmistettaessa, että ilmoitukseen saadaan kirjattua tarvittavat asiat. Ilmoitukseen voidaan liittää asian kannalta merkityksellisiä asiakirjoja myös jälkikäteen. Lastensuojeluilmoituksen tekemisen osalta saattaa olla tärkeää, että ilmoitus tehdään heti tarpeen esiintyessä varsinkin silloin, jos tapaukseen vaikuttaa liittyvän jokin rikos.

Mitä lastensuojeluilmoitukseen tulee sisällyttää?

Lastensuojeluilmoitusta tehtäessä on hyvä sisällyttää ilmoitukseen ainakin ne lasta koskevat henkilötiedot, jotka ovat ilmoittajan tiedossa. Lisäksi ilmoitukseen on sisällytettävä syy ilmoituksen tekemiselle, tarkoittaen esimerkiksi perusteita ja tapahtumia, joiden vuoksi ilmoitus tehdään. Lastensuojeluilmoituksen tekijä voi lisätä ilmoitukseen myös maininnan siitä, ovatko lapsi ja hänen huoltajansa tietoisia siitä, että ilmoitus tehdään. Lastensuojelun työntekijän tehtäväksi jää vielä merkitä asiakirjoihin sellaiset tiedot, joilla voi olla vaikutusta lastensuojelutoimenpiteisiin. Lisäksi hänen tulee merkitä asiakirjoihin toimenpiteiden suunnittelun, toteuttamisen ja seurannan osalta tarpeellisina pidettävät tiedot. Lastensuojelun työntekijä merkitsee kirjalliseen muotoon myös ne tiedot, jotka hän saa puhelimitse lastensuojeluilmoituksen vastaanottaessaan. Lastensuojelun tarpeen arvioimiseksi on mahdollista ottaa yhteyttä myös sosiaalihuoltoon.

Milloin lastensuojeluilmoitus voidaan tehdä?

Lastensuojeluilmoitus voidaan tehdä, jos havaitaan tai saadaan tietää sellaisia seikkoja, jotka ovat merkityksellisiä lastensuojelun tarpeen osalta. Periaatteessa ilmoituksen tekeminen voi näin ollen perustua täysin henkilön omaan tilannearvioon lastensuojelun tarpeen olemassaolosta. Lastensuojeluilmoituksen tekeminen on sallittua jokaiselle, joka havainnoi lapsen olevan suojelun tarpeessa.

Lastensuojeluilmoituksen tekemiseen voivat liittyä moninaiset syyt, perustuen esimerkiksi lapsen hoidon tai huolenpidon tarpeeseen, kehitystä vaarantaviin olosuhteisiin tai lapsen omaan käyttäytymiseen. Kyseessä voivat näin ollen olla hyvinkin erilaiset tilanteet, kuten lapsen tarpeiden laiminlyönti, heitteillejättö, pahoinpitely tai edellä mainittujen uhka. Ilmoitus voidaan tehdä myös muista lapsen hyvinvointia vaarantavista seikoista, kuten lapsen huoltajien päihde- tai mielenterveysongelmista tai jaksamattomuudesta johtuen. Tällöin perusteena voi olla se, että seikka vaarantaa jollain tapaa lapsen hyvinvointia. Näin ollen ilmoitus voi hyvin johtua myös lapsen omasta käyttäytymisestä, kuten päihteiden käytöstä, itsetuhoisuudesta tai rikoksiin syyllistymisestä. Lapsen kehitykseen voivat epätoivotulla tavalla vaikuttaa myös vanhempien keskeiset ongelmat tai koulunkäynnin laiminlyöminen.

Velvollisuus lastensuojeluilmoituksen tekemiseen

Lastensuojeluilmoituksen osalta on hyvä huomioida myös se, että joillekin tahoille lastensuojeluilmoituksen tekeminen on pakollista. Ilmoituksen tekemiseen ovat velvollisia esimerkiksi tietyt palveluksessa, luottamustoimessa tai vastaavissa toimeksiantosuhteissa olevat, itsenäisinä ammatinharjoittajina toimivat henkilöt sekä kaikki terveydenhuollon ammattihenkilöt. Tällaisia tahoja ovat ainakin sosiaali- ja terveydenhuolto, lasten päivähoito, opetustoimi, nuorisotoimi, poliisitoimi, Rikosseuraamuslaitos, palo- ja pelastustoimi, sosiaalipalveluiden ja terveydenhuollon palveluiden tuottajat sekä opetuksen tai koulutuksen järjestäjät. Edellä lueteltu lista ei ole tyhjentävä, vaan olemassa on useita muitakin tahoja, joita ilmoitusvelvollisuus koskee.

Ilmoittaminen tulee tehdä salassapitosäännöksistä huolimatta, jos taho on tehtävässään toimiessaan saanut tietää, että lapsi on hoidon ja huolenpidon tarpeessa, altistuu kehitystään vaarantaville olosuhteille tai käyttäytyy itse niin, että lastensuojelun tarpeen selvittäminen on ajankohtaista. Lastensuojeluilmoituksen tekemisen kynnyksen ei tulisi olla liian korkea ja myös työntekijöiden on mahdollista kysyä neuvoja kunnan sosiaaliviranomaisilta ilman lapsen henkilöllisyyden paljastamista. Tahon ilmoitusvelvollisuutta ei poista se, että hän arvioi toisenkin tahon tekevän ilmoituksen. Lapsen perheelle on ilmoitettava aina, jos viranomainen on tehnyt ilmoituksen. Vaikka lastensuojeluilmoituksen tekeminen on sallittua kenelle tahansa, liittyy velvollisuus ilmoituksen tekemiseen vain tiettyihin tahoihin. Tietyt tahot voivat tehdä myös niin sanotun ennakollisen lastensuojeluilmoituksen, jos heidän mielestään on perusteltua syytä epäillä, että lapsi on lastensuojelun tukitoimien tarpeessa heti synnyttyään.

Lastensuojeluilmoitukseen tai sen tekemiseen liittyvien epäselvien kysymysten osalta saattaa olla hyödyllistä olla yhteydessä asiantuntevaan lakimieheen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Yksityinen henkilö voi periaatteessa jättää myös nimettömän lastensuojeluilmoituksen.

- Lastensuojeluilmoituksen tekemiseen velvolliselle henkilölle ilmoituksen nimettömänä jättäminen ei ole mahdollista.

Varoitukset

- Jos yksityinen henkilö antaa tietonsa lastensuojelun työntekijälle, ei työntekijän ole mahdollista luvata täysin varmasti sitä, etteivät asianosaiset saa tietoja jatkossa itselleen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]