Minilex - Lakipuhelin

Alaikäisen huostaanotto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Huostaanotolla tarkoitetaan lapsen ottamista sosiaalitoimen huostaan ja lapsen sijoittamista kodin ulkopuolelle sijaishuoltoon. Huostaanotto koskee aina alaikäistä lasta. Huostaanotto päättyy viimeistään, kun huostaanotettu lapsi täyttää 18 vuotta.

Sosiaalihuollosta vastaavan toimielimen velvollisuutena on ottaa lapsi huostaan ja järjestää hänelle sijaishuolto, jos puutteet lapsen huolenpidossa tai muut kasvuolosuhteet uhkaavat vakavasti vaarantaa lapsen terveyttä tai kehitystä taikka lapsi itse vaarantaa vakavasti terveyttään tai kehitystään käyttämällä päihteitä, tekemällä muun kuin vähäisenä pidettävän rikollisen teon tai muulla niihin rinnastettavalla käyttäytymisellään vaarantaa terveytensä tai kehityksensä. Huostaanotto ja sen seurauksena sijaishuolto on kuitenkin mahdollista vain, jos avohuollon toimet ovat osoittautuneet riittämättömiksi taikka ne eivät olisi lapsen edun mukaisen huolenpidon toteuttamiseksi sopivia tai mahdollisia. Lisäksi huostaanoton tulee olla laajasti arvioituna lapsen edun mukaista. Arvioinnissa otetaan huomioon muun muassa lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi, läheiset ja jatkuvat ihmissuhteet, turvallinen kasvuympäristö, ruumiillinen ja henkinen koskemattomuus, iän ja kehitystason mukainen valvonta ja huolenpito, lapsen mahdollisuus vaikuttaa omiin asioihinsa sekä lapsen kielellinen, kulttuurinen ja uskonnollinen tausta.

Sijaishuollolla tarkoitetaan lapsen hoidon ja kasvatuksen järjestämistä kodin ulkopuolella. Sijaishuolto voidaan järjestää perhehoitona, laitoshuoltona tai muulla lapsen tarpeiden edellyttämällä tavalla. Sijaishuoltopaikkaa valittaessa tulee kiinnittää huomiota etenkin huostaanoton perusteisiin, lapsen tarpeisiin, ihmissuhteiden ja sisarussuhteiden ylläpitämiseen sekä hoidon jatkuvuuteen.

Alaikäisen lapsen mielipide tulee ottaa huomioon huostaanottopäätöstä tehdessä ja lapsella on oikeus tulla kuulluksi häntä koskevassa asiassa. Kuuleminen voidaan kuitenkin jättää suorittamatta, jos kuulemisesta esimerkiksi saattaa aiheutua vakavaa vaaraa lapsen kehitykselle tai turvallisuudelle. 12 vuotta täyttäneellä lapsella on mahdollisuus vastustaa huostaanottoa. Jos huoltaja tai 12 vuotta täyttänyt lapsi vastustaa huostaanottoa ja sijaishuoltoa, siirtyy päätöksenteko asiassa hallinto-oikeudelle. Muuten ratkaisun tekee laissa määrätty viranhaltija eikä tuomioistuin.

Huostaanotto kohdistuu siis aina alaikäiseen lapseen. Lasta on kuultava häntä koskevassa asiassa, jos laissa säädetyt poikkeukset eivät tule sovellettavaksi. Muutoinkin lastensuojelutyön, myös huostaanoton, aikana pyritään yhteistyöhön sosiaalityöntekijöiden, lapsen ja vanhempien, huoltajien tai muun lapsen kasvatuksesta vastaavan henkilön kanssa. Lisäksi 12 vuotta täyttäneen lapsen vastustaessa huostaanottoa, ratkaisee asian hallinto-oikeus. Lapsen mielipide otetaan huomioon myös harkittaessa huostaanoton lopettamista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]