Minilex - Lakipuhelin

Lapsen huostaanoton edellytykset ja huostaanoton voimassaolo

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sosiaalihuollosta vastaavan toimielimen on otettava lapsi huostaan ja järjestettävä hänelle sijaishuolto, mikäli lapsen terveys tai kehitys uhkaa vakavasti vaarantua puutteellisen huolenpidon tai muiden kasvuolosuhteiden vuoksi. Myös lapsen oma käyttäytyminen, joka vaarantaa vakavasti lapsen terveyttä tai kehitystä, voi velvoittaa lapsen huostaanottoon. Tällaista käyttäytymistä on esimerkiksi päihteiden käyttö. Huostaanottoon saadaan kuitenkin ryhtyä ainoastaan, jos avohuollon tukitoimet ovat osoittautuneet riittämättömiksi, taikka ne eivät muutoin ole sopivia tai mahdollisia lapsen edun kannalta. Sijaishuollon on lisäksi oltava lapsen edun mukaista.

Huostaanottoa koskevan päätöksen tekeminen edellyttää erinäisten menettelysäännösten noudattamista sosiaalityöntekijöiden taholta. Menettelysäännöksiin kuuluu mm. asiaan osallisten kuulemisvelvollisuus sekä asiakassuunnitelman laatiminen. Mikäli lapsen huoltaja tai 12-vuotias lapsi vastustaa huostaanottoa tai siihen liittyvää sijaishuollon järjestämistä, asian ratkaiseminen kuuluu hallinto-oikeudelle.

Huostaanotto on voimassa toistaiseksi, jatkuen siihen asti, kunnes huostaanoton edellytykset lakkaavat. Tällöinkään huostassapitoa ei saa kuitenkaan lopettaa, jos se on selvästi vastoin lapsen etua. Huostassapito lakkaa kuitenkin viimeistään silloin, kun lapsi täyttää 18 vuotta. Päätös huostaanotosta raukeaa silloin, jos sen täytäntöönpanoon ei ole ryhdytty kolmen kuukauden kuluessa päätöksen lainvoimaiseksi tulosta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]