Minilex - Lakipuhelin

Lastensuojelu ja jälkihuolto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jälkihuolto tarkoittaa lapsen tai nuoren tukemista joko itsenäistymisessä omaan asuntoon tai takaisin muuttamisessa kotiin. Tässä artikkelissa tutustutaan yleisesti jälkihuoltoon.

Milloin jälkihuoltoa annetaan?

Jälkihuolto tulee kyseeseen kolmessa eri tapauksessa: sijaishuollon päättymisen jälkeen, avohuollon tukitoimena tapahtuneen sijoituksen päättyessä tai muuten nuorten itsenäistymisen tukemisessa, vaikka ehdotonta velvollisuutta jälkihuollon antamiselle ei olisikaan.

Jos jälkihuoltoa ei anneta, tehdään päätöksestä kirjallinen, valituskelpoinen päätös.

Mikäli nuori itse kieltäytyy jälkihuollosta, on hänellä oikeus milloin tahansa pyytää sitä ennen 25 ikävuotta.

Mitä jälkihuoltoon sisältyy?

Jälkihuollon tehtävänä on tukea lasta tai nuorta, tämän vanhempia ja huoltajia sekä henkilöä, jonka hoidossa lapsi mahdollisesti on ollut. Jälkihuolto räätälöidään lapsen ja nuoren yksilöllisten tarpeiden mukaisesti ja sosiaalityöntekijän tulee varmistua siitä, että lapselle laaditaan varsinainen jälkihuoltosuunnitelma.

Jälkihuollon palveluiksi lukeutuvat muun muassa psykososiaalisen tuen antaminen, auttaminen asunnon hankkimisessa, tukeminen työllistymisessä, harjoittelussa sekä harrastuksissa ja osallistuminen vertaistukiryhmään. Lisäksi mikäli riittämätön toimeentulo, puutteelliset asuinolot tai asunnon puuttuminen ovat lapsen tai nuoren kuntoutumisen olennaisena esteenä, on kunnan velvollisuutena viivytyksettä järjestää taloudellinen tuki, korjata asumisoloissa olevat puutteet tai järjestää tarpeen mukainen asunto. 

Milloin lapsi tai nuori voi saada itsenäistymisvaroja?

Lapselle tai nuorelle voidaan maksaa itsenäistymisvaroja, mikäli hän on ollut sijoitettuna kodin ulkopuolelle avohuollon tukitoimena, huostaan otettuna tai jälkihuoltona. Itsenäistymisvaroja maksetaan vähintään 40 prosenttia hänen tuloistaan, korvauksistaan tai saamisistaan. Jollei lapsella tai nuorella ole kyseisiä saamisia tai ne ovat riittämättömiä, tuetaan lasta tai nuorta tarpeellisilla itsenäistymisvaroilla.

Mitä jälkihuollon päättymisen jälkeen tapahtuu?

Velvollisuus jälkihuoltoon päättyy viimeistään, kun nuori täyttää 25 vuotta. Kun jälkihuolto päättyy, sosiaalityöntekijän ja nuoren on tarvittaessa yhdessä laadittava suunnitelma, johon kirjataan huollon päättymisen jälkeen nuoren käytettävissä olevat palvelut ja tukitoimet.

Heräsikö sinulla kysymyksiä? Lakimiehemme vastaavat mielellään!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]