Minilex - Lakipuhelin

Huostaanoton perusteet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Huostaanotto on lastensuojelun viimesijaisin keino. Siihen turvaudutaan vain, kun muut keinot eivät enää riitä varmistamaan riittävää huolenpitoa lapsesta. Kun lapsi otetaan pois vanhempiensa luota ja sijoitetaan muualle, on kyse hyvin voimakkaasta puuttumisesta perustuslailla turvattuun perhe-elämän suojaan sekä lapsen oikeuksiin. Siksi onkin tärkeää, että huostaanotolle on asetettu tiukat perusteet lainsäädännössä. Huostaanotossa kaikkein tärkeintä on toimia lapsen edun mukaisesti.

Avohuollon tukitoimet ensisijaisena vaihtoehtona

Koska huostaanotto on tarkoitettu viimesijaiseksi keinoksi turvata lapsen etu, on ennen sen toteuttamista pyrittävä arvioimaan muiden lastensuojelukeinojen toimivuus ja riittävyys. Jos avohuollon ei katsota jostakin syystä soveltuvan lapsen edun mukaisen huolenpidon toteuttamiseksi tai avohuollon keinot ovat osoittautuneet riittämättömiksi, voidaan huostaanottoa alkaa valmistella. Huostaanoton toteuttaminen edellyttää, että sillä on lapsen terveyden ja kehityksen kannalta korjaava vaikutus. Huostaanoton on oltava kaikin tavoin lapsen edun kannalta paras vaihtoehto, jotta siihen voidaan ryhtyä.

Huostaanoton negatiiviset kriteerit

Huostaanoton negatiivisilla kriteereillä tarkoitetaan, että lapsen elämässä vallitsevien olosuhteiden on kokonaisvaltaisesti puollettava huostaanoton toteuttamista. Lapsi voidaan ottaa huostaan, jos lapsen huolenpidossa tai kasvuolosuhteissa on niin merkittäviä puutteita, että lapsen terveys tai kehitys uhkaa vakavasti vaarantua. Korkein hallinto-oikeus on esimerkiksi päätöksessä 1.2.2018/424 todennut, että lapsen terveyden ja kehityksen vaarantumisen uhka muodostaa riittävän perusteen lapsen huostaanotolle. Täten lastensuojelulaki ei edellytä, että lapsen terveys ja kehitys olisi jo vakavasti loukkaantunut.

Huostaanoton perusteet voivat täyttyä myös silloin, jos lapsen oma käytös aiheuttaa vakavaa vaaraa tämän terveydelle taikka kehitykselle. Kyseinen käytös voi liittyä esimerkiksi päihdeaineiden nauttimiseen tai rikolliseen toimintaan. Mikään lapsen yksittäinen teko ei kuitenkaan riitä perusteeksi huostaanotolle, vaan toiminnan tulee olla jatkuvaa.

Kokonaisvaltainen arviointi huostaanottopäätöksen perustana

Huostaanottopäätöksen tekemisessä on kyse kokonaisarvioinnista. Huomiota tulee kiinnittää perheolosuhteisiin kokonaisuutena sekä lapsen omaan tahtoon. Luonnollisesti myös vanhempia pitää kuulla ennen päätöksentekoa. Kuuleminen voidaan jättää suorittamatta, jos siihen on erityisiä perusteita. Jos esimerkiksi vanhempien kuuleminen saattaisi aiheuttaa vakavaa vaaraa lapsen terveydelle tai turvallisuudelle, on vanhempien kuulematta jättäminen oikea ratkaisu.

Huostaanottotarpeen arvioimisen perustana voidaan käyttää myös lausuntoja lapsen kasvun ja kehityksen asiantuntijoilta, kuten koulusta, päivähoidosta tai terveydenhuollosta.

Huostaanottopäätös on mahdollista tehdä ainoastaan, mikäli kaikki huostaanotolle asetetut, edellä mainitut edellytykset täyttyvät samanaikaisesti. Täten esimerkiksi puutteellinen lapsen huolenpito ei yksinään riitä huostaanoton toteuttamiseen.

Mikäli kaikki huostaanoton perusteet täyttyvät yhtäaikaisesti, on lapsi sijoitettava sijaishuoltoon mahdollisimman pian. Lapsen huostassapito on voimassa toistaiseksi ja sen perusteita tulee arvioida riittävän usein. Kun perusteita huostassapidolle ei enää ole, on lapsi sijoitettava takaisin vanhempiensa luokse. Huostassapito lakkaa viimeistään, kun lapsi täyttää 18 vuotta.

Lisätietoa asiasta tarjoaa lakipuhelin!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]