Minilex - Lakipuhelin

Huostaanotto vanhemmat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Huostaanottaminen on lastensuojelussa viimesijaisin keino. Tämä tarkoittaa, että huostaanotto on mahdollista vain, kun kaikki muut lastensuojelun keinot ovat riittämättömiä tai ne eivät ole mahdollisia turvaamaan lapsen etua ja hyvinvointia. Lastensuojelun tarkoituksena on nimensä mukaisesti turvata lapsen etua ja tämän kasvua sekä kehitystä. Vaikka lastensuojelu on viranomaistoimintana korostuneesti lapsen oikeuksien toteuttamista, on lastensuojelun lähtökohtana huostaanotossakin, että kunnan sosiaalitoimen tulisi pyrkiä toimimaan yhteistyössä lapsen vanhempien kanssa.

Lapsen vanhemmilla on huostaanottoon liittyen oikeus tulla kuulluksi, ellei tästä voida poiketa. Jos vanhempien kuulemisesta poiketaan, on heille kuitenkin annettava tiedoksi lapsen huostaanottaminen. Vanhemmat voivat itse myös ilmoittaa huostaanoton tarpeellisuudesta. Tarpeellisuuden arvioi kunnan sosiaalitoimi. Vanhempia tulisi myös saada tukea huostaanoton aikana. On syytä korostaa, että huostaanottaminen tulisi mahdollisuuksien mukaan suorittaa yhteistyössä vanhempien kanssa neuvotellen, mutta tämä ei käytännössä aina onnistu, vanhemmat voivat esimerkiksi olla haluttomia yhteistyöhön.

Vanhemmat voivat myös vastustaa huostaanottoa. Esimerkiksi, jos vanhemmat katsovat, että huostaanotto on perusteeton, voivat vanhemmat vastustaa huostaanottoa, jolloin asian ratkaisee hallinto-oikeus. Vanhemmilla on myös muuhun lastensuojelun toimintaan liittyviä valitusoikeuksia hallinto-oikeuteen. Myös muutoksenhaku korkeimpaan hallinto-oikeuteen on mahdollista eräissä lastensuojeluun liittyvissä asioissa. Vanhemmilla on myös lähtökohtaisesti oikeus yhteydenpitoon lapsen huostaanoton aikana, kun lapsi on sijoitettuna kodin ulkopuolelle. Lähtökohtaisuus tarkoittaa, että lapselle haitallisia tai vaarallisia ihmissuhteita ei tulisi ylläpitää. Jos lapsen vanhempi käyttäytyy lapsen kehityksen kannalta vaarallisesti esimerkiksi toistuvasti uhkailemalla lasta, ei yhteydenpitoa ole välttämättä syytä jatkaa sijaishuollon aikana.

Vanhemmilla on ensisijainen oikeus ja velvollisuus kasvattaa lasta niin hyvin kuin he pystyvät. Lapsen kehitystä sekä hyvinvointia voidaan tukea erilaisilla avohuollon toimilla. Jos tilanne menee siihen, että lapsi joudutaan ottamaan huostaan ja sijoittamaan pois kotoa, on huostaanoton tarkoitus olla tilapäinen niin, että lapsi voisi palata takaisin kotiinsa. Vanhemmilla on oikeuksia vastustaa ja tulla kuulluksi huostaanottoon liittyen sekä pitää yhteyttä lapseen.

Jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä, jotta voimme auttaa sinua.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]