Minilex - Lakipuhelin

Vammaisen pysäköintilupa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Liikenteen turvallisuusvirasto voi myöntää vaikeasti vammaiselle henkilölle tai vaikeasti vammaisen henkilön kuljettamista varten pysäköintiluvan, joka helpottaa pysäköinnin järjestämistä. Vaikeasti vammaisen henkilön kuljettamista varten lupa voidaan myöntää, jos kuljetettavalla on säännöllinen tai usein toistuva kuljetustarve eikä hän selviydy kuljetuksen jälkeen ilman saattajaa. Vamman laadusta ja vaikeusasteesta säädetään erikseen asetuksella.

Pysäköintiluvan myöntää Liikenteen turvallisuusvirasto. Vuonna 2016 pysäköintilupaa haetaan Ajovarman palvelupisteestä. Päätöksen siitä, täyttyvätkö myöntämisen edellytykset, tekee lääkäri. Jos henkilöllä on pysyvä haitta, pysäköintilupa myönnetään 10 vuodeksi. Muussa tapauksessa lupa myönnetään lääkärin lausunnossaan erikseen ilmoittamaksi ajaksi. Hakemukseen on liitettävä tämä lääkärinlausunto. Liikenteen turvallisuusvirasto myöntää pysäköintiluvan ensisijaisesti vammaiselle itselleen, vaikka hän ei itse kuljettaisikaan autoa.

Vammaisen pysäköintiluvalla saa ajoneuvon pysäköidä maksulliselle pysäköintipaikalle maksua suorittamatta sekä sellaiselle alueelle, jossa pysäköinti on liikennemerkein kielletty. Pysäköintiluvalla saa pysäköidä myös sellaiselle pysäköintipaikalle rajoitusta pitemmäksi ajaksi, jossa pysäköinnin enimmäisaikaa on liikennemerkein rajoitettu. Mikäli pysäköinnistä on kuitenkin ilmeistä haittaa, voi poliisi velvoittaa siirtämään ajoneuvon sopivampaan paikkaan.

Pysäköintilupa on pysäköimisen ajaksi sijoitettava näkyvään paikkaan. Autossa pysäköintilupa tulee sijoittaa tuulilasin sisäpuolelle. Maksulliselle pysäköintipaikalle maksua suorittamatta saa vammaisen matkustajan ottamista ja jättämistä varten pysäyttää myös taksin ja invataksin.

Lisätietoa vammaisen pysäköintiluvan hakemisesta tai uudistamisesta sekä muusta vammaisen pysäköintilupaan liittyvästä löytyy Liikenteen turvallisuusviraston eli Trafin verkkosivuilta.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa