Minilex - Lakipuhelin

Kuka on verovelvollinen ajoneuvosta?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ajoneuvon rekisteriin merkitty omistaja tai rekisteriin merkitty haltija on velvollinen suorittamaan ajoneuvosta ajoneuvoveroa. Hänen on suoritettava ajoneuvoveroa rekisteriin merkityltä omistus- tai haltijuusajaltaan. Mikäli rekisteriin on merkitty sekä omistaja että haltija, on haltija näissä tapauksissa verovelvollinen. Ajoneuvon yhteisomistussuhteissa omistajia on enemmän kuin yksi, joten verovelvollisiakin on näin ollen useampia. Kaikki yhteisomistajat ovatkin yhteisvastuussa veron suorittamisesta.

Jos liikenteessä käytetään liikennekäytöstä poistettua tai rekisteröimätöntä ajoneuvoa tai rekisteriin merkitty tieto on virheellinen, on verovelvollinen se, jonka olisi tullut olla ajoneuvolain tai sen nojalla annettujen säännösten mukaisesti merkittynä rekisteriin ajoneuvon omistajaksi tai haltijaksi. Mikäli omistajaa tai haltijaa ei voida osoittaa, verovelvollinen on se henkilö, jonka käytössä ajoneuvon on katsottava olleen.

Tilanne on sama myös silloin, kun rekisteröimätöntä tai liikennekäytöstä poistettua ajoneuvoa on käytetty ilman omistajan tai haltijan lupaa. Mikäli ajoneuvo on ollut esimerkiksi poistettuna liikennekäytöstä, on ajoneuvon rikoksella haltuunsa saanut henkilö verovelvollinen. Ajoneuvon rikoksella haltuunsa saanut henkilö on velvollinen suorittamaan veron myös ajalta, jolta ajoneuvon omistajalle tai haltijalle on myönnetty vapaus verosta. Verovelvolliselle myönnetään vapautus verosta esimerkiksi siltä ajalta, jolloin hän on ilmoittanut poliisille ajoneuvon anastetuksi.

Verovelvollisena pidetään myös ajoneuvon omistajaa, joka ei ole rekisteröitynyt, vaikka ajoneuvon edellinen omistaja on ilmoittanut ajoneuvon ensirekisteröintiin tarvittavat tiedot tai muut rekisteritiedot tai niiden muutokset rekisteriin. Jos ajoneuvon omistaja on laiminlyönyt rekisteröinnin ja ajoneuvon nimiinsä rekisteröinyt omistaja on ottanut vastatakseen verosta ja suorittaa veron, luovuttaja vapautuu verovelvollisuudesta. Jos ajoneuvon nimiinsä rekisteröivä omistaja ei ota vastatakseen verosta, häntä ja ajoneuvon luovuttajaa pidetään kumpaakin verovelvollisena omilta omistusajoiltaan.

Verovelvollisuus on mahdollista siirtää sopimuksen perusteella toiselle henkilölle. Siirtoa haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta ja se onnistuu helpoiten sähköisen palvelun kautta. Verovelvollisuuden vastaanottaja vastaa verosta niiden perusteiden mukaan, jotka koskevat alkuperäistä verovelvollista. Jos verovelvollisuuden siirto on ilmeisesti tehty veron maksun välttämiseksi, vero voidaan kuitenkin panna maksuun alkuperäiselle verovelvolliselle. Traficom voi hyväksyä määräämillään ehdoilla tai hylätä verovelvollisuuden siirtämisen. Jos verovelvollisuuden vastaanottaja ei suorita veroa säädetyllä tavalla, virasto voi määrätä verovelvollisuuden siirtäjän ja vastaanottajan vastaamaan verosta yhteisvastuullisesti.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]