Minilex - Lakipuhelin

Rikesakko ja tilanteet sen määräämiseksi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tähän asti vähäisistä liikennerikkomuksista on määrätty rikesakkoa rikesakkorikkomuksista annetun lain mukaan. Rikesakko on kiinteähintainen sakko, jonka poliisi tai muu liikenteen valvoja on voinut määrätä eräiden helposti todettavien ja määriteltävien vähäisten liikennerikkomusten osalta. Mikäli asianosainen on osoittanut piittaamattomuutta tai välinpitämättömyyttä tieliikennesäännöksiä ja määräyksiä kohtaan tai rikkomus on ollut omiaan aiheuttamaan muuta kuin vähäistä vaaraa tai haittaa, rikesakon sijasta on määrätty kuitenkin kovempi rangaistus eli sakko.

Rikesakon suuruus esimerkiksi nopeusrajoituksen rikkomisesta on riippunut sekä nopeuden ylityksen suuruudesta että tekopaikasta. Pienin rikesakon määrä on ollut 20 euroa. Se on määrätty yleisesti jalankulkurikkomuksista. Suurin rikesakko on ollut 200 euroa, ja se on määrätty nopeusrajoituksen rikkomisesta, kun suurin sallittu nopeus on ollut enintään 60 kilometriä tunnissa ja suurimman sallitun nopeuden ylitys on ollut vähintään 15 kilometriä tunnissa ja enintään 20 kilometriä tunnissa tai kun suurin sallittu nopeus on ollut yli 60 kilometriä tunnissa ja ylitys on ollut 15 kilometriä tunnissa ja enintään 20 kilometriä tunnissa.

Uudessa tieliikennelaissa otetaan vähäisiin rikkomuksiin käyttöön liikennevirhemaksu, joka korvaa rikesakon. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan kesäkuussa 2020.

Myös liikennevirhemaksun suuruus tulee olemaan rikkomuksen laadusta riippuen rikosakkoa vastaava eli 20–200 euron suuruinen. Jos liikennevirhemaksu määrätään useammasta kuin yhdestä rikkomuksesta, korotetaan teoista seuraavaa ankarinta liikennevirhemaksua 40 eurolla. Samoin kuin rikesakon ja sakon välisessä suhteessa, myös uuden tieliikennelain vastainen, moitittavuudelta vähäisempi teko käsitellään liikennevirhemaksulla, mutta sakko ja muut rikosoikeudelliset rangaistukset on varattu vakavampia tekoja varten. Näin esimerkiksi vähäisestä ylinopeudesta voidaan määrätä liikennevirhemaksu, mutta vähäistä suuremmasta ylinopeudesta rangaistuksena on vähintään sakkorangaistus.

Liikennevirhemaksu ei ole pelkästään uutta tieliikennelakia koskeva uusi hallinnollinen maksuseuraamus. Liikennevirhemaksu voidaan määrätä seuraamukseksi myös ajoneuvolaissa, ajokorttilaissa, liikenteen palveluista annetussa laissa ja uudessa vesiliikennelaissa säädetyistä hallinnollisista rikkomuksista. Liikennevirhemaksu voidaan määrätä esimerkiksi silloin, jos kuljettajalla ei ole mukana laissa säädettyjä valvonta-asiakirjoja tai ajokorttia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]