Minilex - Lakipuhelin

Kuljettajan terveydentilan valvonta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Poliisi voi määrätä ajo-oikeuden haltijan määräajassa toimittamaan lääkärin- tai erikoislääkärin lausunnon terveysvaatimusten täyttymisestä, milloin on syytä epäillä, ettei kuljettaja enää täytä ajokorttiluvan saamisen edellytyksenä olevia terveysvaatimuksia. Poliisi voi määrätä toimittamaan lääkärinlausunnon myös silloin, kun epäillään, ettei ajo-oikeuden haltija enää kykene turvallisesti kuljettamaan sellaista ajoneuvoa, jonka ajo-oikeus hänellä on.

Lääkärinlausunnon toimittaminen on poliisin ensisijainen keino varmistaa terveysvaatimusten täyttyminen. Toissijaisesti poliisi voi myös määrätä toimittamaan todistuksen uudesta ajokokeesta tai sitten tutkinnon vastaanottajan ajonäytteen perusteella antaman todistuksen sairauden, vian tai vamman vaikutuksista ajoneuvon kuljettamiseen sekä sen johdosta mahdollisesti tarvittavista hallintalaitteista. Lääkärin velvollisuutena on ilmoittaa poliisille sellaisista kuljettajan terveydentilan muutoksista, jotka estävät ajo-oikeuden saamisen ja jatkumisen. Lääkärin on kuitenkin ennen ilmoituksen tekemistä kerrottava ilmoitusvelvollisuudestaan potilaalle. Ilmoituksessa ei voida mainita muita tietoja kuin tieto siitä, että ilmoituksen kohteena oleva henkilö ei täytä ajokorttiluvalle asetettuja terveysvaatimuksia, tai tieto siitä, mitä lisätoimenpiteitä lääkäri ehdottaa terveydentilan tai siitä ajokykyyn aiheutuvien vaikutusten tarkemmaksi selvittämiseksi.

Poliisimies voi myös määrätä ajo-oikeuden haltijan liikennevalvonnan yhteydessä tehtävään tarkastukseen, jossa tutkitaan näkökyvylle asetettujen vaatimusten täyttyminen. (ks. Kuljettajan näkökyvyn valvonta)

Suomessa vakinaisesti asuvan ulkomailla annetun ajokortin haltijan, jonka ajokortti oikeuttaa kuljettamaan moottorikäyttöistä ajoneuvoa Suomessa ja jonka ajokortin voimassaoloaika on ajokorttilaissa säädettyjä voimassaoloaikoja pitempi, on lääkärinlausunnolla osoitettava poliisille täyttävänsä säädetyt terveysvaatimukset. Lääkärinlausunto on esitettävä, jos 70 vuotta täyttäneen ryhmän 1 ajokortin haltijan ajokortin myöntämisestä on kulunut viisi vuotta, 45 vuotta täyttäneen ryhmän 2 ajokortin haltijan ajokortin myöntämisestä on kulunut viisi vuotta ja 70 vuotta täyttäneen ryhmän 2 ajokortin haltijan ajokortin myöntämisestä on kulunut kaksi vuotta ja sen jälkeen mainituin määräajoin edellisen lausunnon esittämisestä. Lausunto on esitettävä kahden kuukauden kuluessa siitä, kun esittämisvelvollisuus täyttyy.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]