Minilex - Lakipuhelin

Lapsen kuljettaminen ajoneuvossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen kanssa kuljettaessa ajoneuvolla on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että lapsi on laitettu turvallisesti istumaan. Laissa määrätään, että kuljetettaessa henkilö-, paketti- tai kuorma-autossa lasta, jonka pituus on alle 135 cm, on käytettävä ajoneuvolaissa sekä sen nojalla annetuissa säännöksissä ja määräyksissä asetettujen vaatimusten mukaisesti tyypiltään hyväksyttyä lasten turvalaitetta, jos ajoneuvossa on turvavyöt tai lasten turvalaite on muuten ajoneuvoon asennettavissa. Lasten turvalaitteen tulee olla liikenne- ja viestintäministeriön hyväksymä.

Mikäli ajoneuvoon ei voida asentaa lasten turvalaitetta, on vähintään 3-vuotiaita lapsia kuljetettava takapenkillä, ei etupenkillä. Alle 3-vuotias lapsi on aina kuljetettaessa laitettava turvaistuimeen. Linja-autossa taas lapsen on omalla istuinpaikalla istuessaan käytettävä istuinpaikalle asennettua turvavyötä tai lasten turvalaitetta.

Lasten turvalaitteen käyttövelvollisuudesta voidaan tarvittaessa hyväksyttävän syyn vuoksi poiketa. Taksissa lasta saadaan kuljettaa muualla kuin etuistuimella turvavyötä käyttäen ja henkilö- tai pakettiauton takaistuimella vähintään 3-vuotiasta lasta saadaan kuljettaa lyhyitä matkoja turvavöitä käyttäen. Tällöin kuljetustarpeen tulee kuitenkin olla satunnainen, mistä johtuen ajoneuvossa ei ole lapsia varten käytettävissä lainkaan tai riittävää määrää lasten turvalaitteita. henkilö- tai pakettiauton takaistuimella saadaan myös kuljettaa vähintään 3-vuotiasta lasta yhdellä istuinpaikalla turvavyötä käyttäen, jos lasten turvalaitteen asentamiselle ei ole tilaa muille istuinpaikoille asennettujen kahden tai useamman lasten turvalaitteen vuoksi.

Lasta ei saa myöskään kuljettaa etuturvatyynyllä suojatulla istuinpaikalla selkä menosuuntaan suunnatussa turvaistuimessa, ellei turvatyynyä ole tehty toimintakyvyttömäksi.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa