Minilex - Lakipuhelin

Ajoneuvon kuljettamiseen vaaditaan ajo-oikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yleiset lähtökohdat moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettamiseen ovat vaadittu ikä ajoneuvoluokan mukaisesti sekä vaadittava terveys. Kuljettajaa koskevien yleisten vaatimusten mukaan ajo-oikeutta ei saa sellainen henkilö, jolta vian tai vamman vuoksi puuttuvat kuljettamiseen tarvittavat edellytykset. Ajokorttilupa tuleekin olla myönnettynä ennen kuin ajo-oikeus voidaan myöntää. Ajokorttiluvan hakemuksesta myöntää Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja sitä haetaan Traficomin palveluntuottajalta Ajovarmalta.

Ajoneuvon kuljettamiseen tarvitaan ajoneuvon luokkaa vastaava ajo-oikeus. Mopokortin voi saada jo 15 vuotta täyttänyt kuljettaja, joka hankkii mopolleen ajo-oikeuden ja joka täyttää kuljettajaa koskevat yleiset vaatimukset. Nykyisen lainsäädännön mukaan mopokortti voidaan luovuttaa 15 vuotta täyttäneelle, joka on suorittanut edellytetyn teoriakokeen ja sen jälkeen mopon käsittelykokeen tai mopoauton ajokokeen. Ennen vuotta 1985 syntyneet saavat ajaa ilman ajokorttia mopoa, mutta eivät mopoautoa.

A1-luokka oikeuttaa ajamaan kevytmoottoripyörää eli kevaria, A2-luokka keskikokoista moottoripyörää ja A-luokka kaikkein isoimpiakin moottoripyöriä. Moottoripyöräluokan korotus on mahdollinen. Kevarikortin voi saada 16-vuotiaana suorittamalla kuljettajantutkinnon. Tutkintoa edeltää opetus joko autokoulussa tai opetuslupaopetuksena.

Vastaavasti henkilöauton kuljettamiseen ajo-oikeuden voi saada vasta 18 vuotta täyttänyt, ja ikärajan saavuttamisen lisäksi edellytyksenä on kuljettajatutkinnon suorittaminen. Tutkinnon suorittamisen osoituksena ajo-oikeuden saanut saa väliaikaisen todistuksen tutkinnon hyväksytystä suorittamisesta.

Luvallisesti ajoneuvoa saa siis kuljettaa heti, kun ajokortti tai väliaikainen ajolupa luovutetaan ajo-oikeuden saaneelle kuljettajalle eli henkilölle, joka on suorittanut kuljettajatutkinnon tai esimerkiksi mopokorttia varten vaaditut teoriakokeen ja käsittelykokeen. Jos vaaditaan kuljettajatutkinto ja ajokorttia tai väliaikaista ajokorttia ei luovuteta kuljettajantutkintotodistuksen luovuttamisen yhteydessä, niin ajo-oikeus alkaa tämän todistuksen luovuttamisesta ajokortin hakijalle. Väliaikainen ajolupa korvataan myöhemmin saatavalla ajokortilla, joka on ajo-oikeuden osoittava asiakirja ja kertoo siitä, että henkilöllä on oikeus kuljettaa ajoneuvoa. Ajokorttia tulee pitää mukana aina ajettaessa moottorikäyttöisellä ajoneuvolla tiellä.

Ajo-oikeutta ei ole sillä henkilöllä, joka on määrätty ajokieltoon tai väliaikaiseen ajokieltoon. Ajo-oikeus alkaa kuitenkin uudelleen heti sen jälkeen, kun ajokortti palautetaan haltijalle ajokiellon tai väliaikaisen ajokiellon päättymisen jälkeen. Ajo-oikeutta ei ole myöskään, jos kuljettajan ajo-oikeuteen liittyy ehto alkolukon käytöstä eikä hän noudata tätä ehtoa, eikä silloin, jos ajokorttia ei ole uudistettu tai se on rauennut. Myös eri ajoneuvoluokkiin kohdistuu omia ajo-oikeuden rajoituksia.

Kuljettajantutkintotodistus oikeuttaa kuuden kuukauden ajan kuljettajantutkinnon suorittamisesta kuljettamaan tutkinnon luokkaa vastaavaa tai siihen sisältyvän luokan ajoneuvoa Suomessa muualla kuin Ahvenanmaalla. Kuljettajantutkintotodistusta koskevat samat säännöt muun muassa asiakirjan mukana pitämisestä kuin ajokorttiakin.

Ajo-oikeus oikeuttaa pääsääntöisesti kuljettamaan sellaista ajoneuvoa tai ajoneuvoyhdistelmää, jonka luokkaa vastaava tunnus kuljettajalla on ajokortissaan tai kuljettajantutkintotodistuksessaan. Ajokorttiluokan ajo-oikeutta voidaan kuitenkin rajoittaa tai siihen voidaan asettaa ehtoja.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]