Minilex - Lakipuhelin

Ajo-opetusluvan myöntäminen yksityishenkilölle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osallistuminen kuljettajaopetukseen on pakollista

Ajokortin saamiseksi on osallistuttava pakolliseen kuljettajaopetukseen. Vaihtoehtoja ovat autokoulussa saatu opetus tai opetuslupa, jonka avulla esimerkiksi vanhempi voi antaa ajo-opetusta omalle lapselleen. Koska autokoulut voivat olla kalliita, opetuslupa on edullinen vaihtoehto. Opetusluvalla voi antaa ajo-opetuksen ajotunnit, mutta ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus (EAS) sekä riskientunnistamiskoulutus ennen ajokoetta on hankittava autokoulusta tai muulta viranomaisen hyväksymältä kouluttajalta.

Opetusluvan myöntää Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, ja sitä haetaan nykyään sähköisesti Traficomin Digikaistan kautta. Lupa oikeuttaa opettamaan vain luvassa mainittua henkilöä ja ajo-oikeuden luokkaa. Opetuslupa on voimassa siihen asti, kun opetettava on suorittanut kuljettajatutkinnon hyväksytysti tai viimeiseen voimassaolopäivään asti. Henkilöauton opetuslupa on voimassa kolme vuotta ja se voidaan myöntää aikaisintaan kaksi vuotta ennen kuin opetettava täyttää 18 vuotta. Muiden ajoneuvoluokkien opetusluvat ovat voimassa yhdeksän kuukautta, ja ne voidaan myöntää aikaisintaan kuusi kuukautta ennen vähimmäisikää.

Kuka voi saada opetusluvan?

Opetusluvan voi saada vähintään 25-vuotias henkilö, jolla on ollut opetusta vastaavan luokan ajokortti vähintään viisi vuotta. Kuorma- ja linja-autojen ajo-opetukseen lupa myönnetään vain oppisopimuskoulutuksen yhteydessä. Lisäksi opettajalla ei saa olla liikennerikkomuksia tai ajokieltoa viimeisen vuoden ajalta, eikä hänen tule olla muutoin sopimaton tehtävään.

Yhdelle opetusluvalle voidaan merkitä kaksi opettajaa, jos he molemmat ovat lähisukulaisia (vanhempi, huoltaja, isovanhempi, sisarus, lapsi tai lapsenlapsi) opetettavalle tai molemmille opetettaville. Yhdellä opetusluvalla voi olla kaksi opetettavaa, jos he molemmat ovat lähisukulaisia opettajalle tai molemmille opettajille. Saman oppilaan opettamiseksi voi hakea useita opetuslupia eikä niiden määrää ole oppilaskohtaisesti rajoitettu. Opetuslupia muun kuin lähisukulaisen opettamiseksi voidaan myöntää korkeintaan kolme kolmen vuoden aikana. Opetuslupien määrää ei ole kuitenkaan rajoitettu, jos opettaja on opetettavan lähisukulainen. Sukulaisuussuhteet tarkistetaan väestötietojärjestelmästä.

Opetusajoneuvon varustelu

Ennen kuljettajaopetuksen aloittamista on huomioitava myös opetusajoneuvoon asennettavat varusteet. Opetuspoljin on pakollinen varuste kuljettajaopetusta annettaessa kaikissa B-, C1- ja C-luokan ajoneuvoissa (eli henkilö- ja kuorma-autoissa) sekä tietyissä muissa ajoneuvoissa. Opetuspolkimen saa asentaa itse. Lisäksi opetusajoneuvoon on kiinnitettävä lisäpeili, jotta opettaja voi seurata liikennettä myös ajoneuvon takana, sekä opetuskolmio. Opetusajoneuvoa ei kuitenkaan tarvitse enää muutoskatsastaa.

Yhteenveto:

  • Opetusluvan myöntää Traficom
  • Opetusluvan voi saada vähintään 25-vuotias henkilö, jolla on ollut opetusta vastaavan luokan ajokortti vähintään viisi vuotta
  • Ennen kuljettajaopetuksen aloittamista opetusajoneuvoon on asennettava opetuspoljin, lisäpeili, sekä opetuskolmio

 

Aiheesta muualla:

Traficom

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]