Minilex - Lakipuhelin

Vahingonkorvaus kiinteistön kaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön kaupan virheen johdosta voi myyjälle syntyä velvollisuus maksaa ostajalle vahingonkorvausta. Vahingonkorvauksella korvataan kiinteistön kauppasopimuksen rikkomisesta johtunutta vahinkoa. Vahingonkorvausvastuu syntyy kaikista sopimuksen rikkomisesta aiheutuneista vahingoista. Niitä voi olla kiinteistöstä saamatta jäänyt tuotto, korjauskustannukset tai hinnanero. Vahingon ja korvausperusteen on oltava syy-yhteydessä toisiinsa, eli vahingon tulee olla johtunut toisen osapuolen sopimusrikkomuksesta. Vahingonkorvauksessa vahinko tulee korvata täyteen määrään. Kohtuutonta vahingonkorvausta voidaan sovitella ottaen huomioon osapuolten mahdollisuudet estää vahinko, rikkomuksen syy ja muut vallinneet olosuhteet.

Kiinteistön kaupassa vahingonkorvausta voi saada esimerkiksi korjaamiskuluista, virheen selvittämisestä johtuneista kustannuksista, asiantuntijoiden käyttämisen takia syntyneistä kustannuksista tai vaikka väliaikaisen asunnon hankkimisesta. Vahingonkorvausvastuu edellyttää osapuolelta tahallisuutta tai huolimattomuutta. Näin ollen virhevastuuseen kuuluvaa kauppahinnan alennusta ei tulisi korvata vahingonkorvausvaatimuksella. Myyjällä on vastuu näyttää, ettei virhe johdu hänen menettelystään.

Ostajalle tai myyjälle voidaan hinnanerona korvata vahinko, joka aiheutuu kiinteistöjen hintojen noususta tai laskusta. Kiinteistön kaupan purkautuessa kiinteistön virheen johdosta ostajalla olisi oikeus palautettavan kauppahinnan lisäksi saada sen verran korvausta, jotta hän saisi ostettua vastaavanlaisen kiinteistön. Vahingonkorvausvaatimukset kohdistetaan kuitenkin yleensä virheen selvittämisen ja sen korjaamisen suoranaisiin kustannuksiin, sillä yleensä on hankala löytää täysin samanlaista kiinteistöä ja siten osoittaa tällainen vahinko ja määritellä tarkkaa korvauksen määrää. Sillä, joka kärsii kiinteistön virheen johdosta vahinkoa niin, että kiinteistöstä jää saamatta tuottoa, on oikeus saada korvausta myös saamasta jääneestä tuotosta.

Aina kiinteistön virheestä ei ole tiennyt edes myyjä, jolloin hänen ei katsota toimineen tuottamuksellisesti ja siten hän vapautuu vahingonkorvausvelvollisuudesta. Jos myyjä on elinkeinonharjoittaja, on hän vahingonkorvausvelvollinen, oli vahinko aiheutunut myyjän huolimattomuudesta tai ei.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]