Minilex - Lakipuhelin

Väistämisvelvollisuus tieliikenteessä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Samanarvoisten liikenneväylien risteyksessä on kuljettajan väistettävä samanaikaisesti häntä oikealta lähestyvää ajoneuvoa. Jos toinen ajoneuvo on jo näköpiirissä oikealla, on risteysalueelle ajaminen sallittu vain siinä tapauksessa, että kyseinen ajoneuvo on vielä sen verran kaukana, että normaalitapauksessa sallitulla nopeudella ehtii rauhallisesti ylittää risteyksen häiritsemättä ollenkaan oikealta tulevan kulkua. Muussa tapauksessa on jäätävä odottamaan suojatien tai vastaavan taakse ja annettava tietä oikealta tulevalle, jotta tämä voi ensin ylittää risteyksen.

Tämä väistämisvelvollisuus tulee myös muistaa, kun kääntyy risteyksessä vasemmalle. Risteyksessä vasemmalle kääntyvä on väistämissääntöjen mukaan velvollinen väistämään vastaantulevaa, kääntymisvaiheessa häneen nähden oikealta tulevaa liikennettä.

Poikkeuksena tästä ovat tilanteet, joissa poliisi ohjaa liikennettä tai hälytysajoneuvoa on väistettävä. Valo-ohjatussa risteyksessä ajetaan aina valojen edellyttämällä tavalla. Väistämisvelvollisuuden pääsäännöstä poiketaan myös silloin, kun tie on etuajo-oikeutettu. Tällöin muiden väistämisvelvollisuus on yleensä osoitettu liikennemerkillä.

Poikkeuksen muodostaa myös se tilanne, jossa autoilija tulee tielle esimerkiksi pihakadulta, pihasta, polulta, tilustieltä tai muulta vähäiseltä tieltä, huoltoasemalta tai pysäköintipaikalta. Tällöin kyseinen autoilija on aina velvollinen väistämään muuta liikennettä, eikä siis muiden tarvitse väistää häntä, vaikka hän tulisikin heihin nähden oikealta. Myös polkupyöräilijän ja mopoilijan on pääsääntöisesti väistettävä muuta liikennettä tullessaan pyörätieltä ajoradalle.

Risteyksessä kääntyvän ajoneuvon kuljettajan on lisäksi väistettävä risteävää tietä ylittävää polkupyöräilijää, mopoilijaa ja jalankulkijaa. Myös silloin, kun kuljettaja aikoo poistua ajoradalta tai muuten ylittää sen, on hänen väistettävä tien reunaa käyttävää polkupyöräilijää, mopoilijaa ja jalankulkijaa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]