Minilex - Lakipuhelin

Työsäännöt on neuvoteltava työntekijöiden kanssa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työnantajayrityksessä voi olla voimassa työsääntöjä, jotka luovat työpaikalle tietyt pelisäännöt, joita noudatetaan erilaisten menettelyjen yhteydessä. Työnantaja ei voi antaa yksipuolisesti työsääntöjä, joita pitää noudattaa, vaan työsäännöistä on neuvoteltava henkilöstön kanssa. Tässä suhteessa on kuitenkin tehtävä ero työnantajan työn johto- ja valvontaoikeuden perusteella antamiin käskyihin ja menettelyohjeisiin työtä tehdessä. Työsäännöistä on siten neuvoteltava, mutta työnjohtoa ja ohjausta koskevia käskyjä työnantaja voi antaa yksipuolisesti.

Työsäännöt ovat työsuhteessa sitovia ja noudatettavia sääntöjä, kun ne on sovittu yhdessä henkilöstön edustajien kanssa. Työsäännöt voivat määritellä esimerkiksi sitä, miten työsopimus on tehtävä. Lisäksi työsäännöissä voidaan sopia työsuhde-etuuksista ja niiden käytöstä. Yleensäkin säännöissä sovitaan menettelytavoista, kuten miten sairauspoissaoloista ilmoitetaan, eli riittääkö esimerkiksi tekstiviesti lähimmälle esimiehelle. Varoituskäytännöt ja järjestysohjeet työpaikalla ovat myös yleisiä työsäännöissä sovittuja aiheita.

Vaikka työsäännöt ovatkin hierarkkiselta asemaltaan työsopimusta ylempiä, ei niillä kuitenkaan voida huonontaa työsopimukseen perustuvia etuja. Myöskään työehtosopimukseen tai lakiin perustuvia etuja työsäännöt eivät voi huonontaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa