Minilex - Lakipuhelin

Koeaika ja irtisanomisperuste

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikä on koeaika?

Koeaika on työsuhteen alkupuolelle sijoittuva aika jossa työnantaja ja työntekijä voivat tutustua toisiinsa ja katsoa onko pidemmälle työsuhteelle edellytyksiä. Koeaikana työsuhde voidaan päättää helpommin kuin tavallisen työsuhteen aikana. Koeajasta pitää sopia erikseen, eikä se siis ole automaattisesti voimassa minkä tahansa työsuhteen alussa.

Sekä työnantaja että työntekijä voivat purkaa työsopimuksen päättymään koeaikana välittömästi ilman erillistä irtisanomisaikaa. Koeajalla työsopimus voidaan päättää ilman irtisanomis- tai purkamisperustetta. Kun työsuhde päätetään ilman irtisanomisaikaa, työsuhde päättyy päivänä, jona työnantaja tai työntekijä ilmoittaa käyttävänsä koeaikaehtoa työsuhteen päättämisperusteena.

Millaisista syistä työsuhde voidaan irtisanoa koeaikana?

Työsuhteen päättäminen koeaikana on helpompaa kuin tavallisen työsuhteen aikana. Työsuhdetta ei kuitenkaan saa päättää aivan mistä tahansa syystä edes koeajan aikana. Työnantaja voi irtisanoa työsuhteen jos ei ole tyytyväinen vaikkapa työntekijän ammattitaitoon tai soveltuvuuteen. Työntekijä voi irtisanoutua jos esimerkiksi työtehtävät tai työskentelyolosuhteet eivät vastaa sitä kuvaa joka hänellä työsopimusta solmittaessa oli, tai jos hän ei muuten viihdy työyhteisössä

Työnantaja ei saa kuitenkaan päättää työsuhdetta syrjivällä tai epäasiallisella perusteella, kuten raskauden tai työntekijän terveydentilan vuoksi. 

Kuinka pitkä koeaika voi olla?

Työsopimuslain mukaan koeaika voi olla enintään kuuden kuukauden pituinen. Jos kyseessä on määräaikainen työsopimus ei koeaika saa kuitenkaan olla pidempi kuin puolet työsuhteen kokonaispituudesta. Eli jos määräaikainen työsuhde olisi vaikkapa 10 kuukauden pituinen, ei koeaika saisi olla pidempi kuin 5 kuukautta.

Koeajan pituus on pakottavaa oikeutta, eli siitä poikkeavat sopimukset eivät ole päteviä. Edes valtakunnalliset työmarkkinajärjestöt eivät voi työehtosopimuksillaan sopia että 6 kuukautta pidemmät koeajat olisivat sallittuja.

Miksi koeaikoja käytetään?

Koeajan tarkoituksena on selvittää toisaalta onko työntekijä sopiva yritykselle ja toisaalta onko yritys hyvä työpaikka työntekijän kannalta. Koeajan tarkoitus laajemmassa yhteiskunnallisessa kontekstissa on helpottaa sellaisten henkilöiden työllistymistä joita työntekijät eivät kenties muuten palkkaisi (kuten esimerkiksi pitkäaikaistyöttömät).

Vinkit

  • Koeajan tarkoitus on tutkia onko työsuhteelle edellytyksiä.
  • Vaikka työsuhteen irtisanominen on koeajalla helppoa, ei irtisanominen saa koeajallakaan johtua mistä tahansa syystä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa