Minilex - Lakipuhelin

Koeajalla irtisanominen ja kuuleminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikä on koeaika?

Koeaika on työsuhteen alkuun sijoittuva, enintään kuuden kuukauden pituinen aika jonka aikana työsuhde voidaan purkaa ilman irtisanomisaikaa. Koeajan käyttämisestä on sovittava aina erikseen. Koeajan tarkoituksena on selvittää, onko työntekijällä edellytyksiä menestyä kyseessä olevassa työsuhteessa.

Määräaikaisen työsuhteen ollessa kysymyksessä koeaika ei saa olla pidempi kuin puolet työsuhteen pituudesta. Tämä tarkoittaa, että jos työsuhde on sovittu vaikkapa neljän kuukauden pituiseksi, koeaika saa olla enintään kahden kuukauden pituinen.

Miten työntekijää kuulla työnantajan purkaessa sopimusta koeajalla?

Työnantajan tulee varata työntekijälle tilaisuus tulla kuulluksi ennen työsopimuksen purkamista koeaikana. Työntekijällä on oikeus häntä kuultaessa käyttää avustajaa. Kuulemismenettelystä ei ole säädetty tarkempia yksityiskohtia, jolloin kuuleminen voi tapahtua täysin suullisesti. Työntekijän purkaessa työsopimuksen koeajalla, ei hänellä ole velvollisuutta kuulla työnantajaa. 

Kuulemismenettelyn laiminlyönti ei tee työsopimuksen päättämistä pätemättömäksi. Työnantaja, joka laiminlyö kuulemismenettelyn, voi olla velvollinen maksamaan tavallista suuremman korvauksen työntekijälle, mikäli työsopimuksen päättäminen todetaan lainvastaiseksi.

Mitä kannattaa tehdä jos epäilee koeaikapurun laillisuutta?

Jos sinut on irtisanottu koeajalla ja epäilet purun laillisuutta, kannattaa sinun ensinnäkin dokumentoida asiasta käyty keskustelu mahdollisimman hyvin. Tämä tarkoittaa esimerkiksi keskustelun käymisen asiasta työnantajan kanssa sähköpostitse tai todistajan läsnäollessa, ja purkamisperusteluiden pyytämistä kirjallisesti.  Käytä oikeuttasi tulla kuulluksi ja käytä apuna avustajaa.

Vinkit

  • Työntekijällä on oikeus tulla kuulluksi työnantajan purkaessa työsuhteen koeajalla.
  • Purkamisperusteet on hyvä pyytää kirjallisesti.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa