Minilex - Lakipuhelin

Koeaika ja lomakorvaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikä on koeaika?

Koeaika on tyypillisesti työsuhteen alkuun sijoittuva aika jolloin molemmat osapuolet harkitsevat, soveltuuko työntekijä palkattuun työhön ja työympäristöön. Koeajasta sovitaan aina erikseen työsopimuksella. Vaikka työntekijä on koeajalla, on hän normaalisti työsuhteisessa työssä. Näin ollen koeajalla olevaan työntekijään soveltuu normaalisti vuosilomalain säännökset. Koeaika voi olla pisimmillään kuuden kuukauden pituinen. Määräaikaisessa työsuhteessa koeaika voi olla enintään puolet työsuhteen pituudesta.

Mikä on lomakorvaus?

Lomakorvaus on korvaus ansaitusta, mutta pitämättä jääneestä lomasta. Lomakorvausta kertyy työsuhteen alusta lähtien, ja siis myös koeajan ajalta. Lomakorvausta maksetaan koska jokaisella työntekijällä on työsuojelullisista syistä oikeus tiettyyn määrään palkallista lomaa vuodessa. Jos lomaa ei pidetä, on tämä korvattava rahallisesti lomakorvauksella.

Miten koeaikalaiselle lasketaan lomakorvaus?

Työntekijällä on oikeus saada lomaa kaksi arkipäivää per lomanmääräytymiskuukausi, jos työsuhde on kestänyt alle vuoden. Työsuhteen jatkuessa yli vuoden kertyy lomapäiviä 2,5 per kalenterikuukausi.

Koeaika ei voi olla yli vuotta, sillä enimmäsipituus on lain mukaan 6 kuukautta, joten jos työsuhde päättyy koeajalla, on koeajalla kertyvä lomakorvaus laskettava siten että työntekijä saa lomaa 2 päivää per lomanmääräytymiskuukausi. Tiedostettava kuitenkin on, että lomapalkan laskentasäännöistä voidaan poiketa eri alojen työehtosopimuksilla. Työsuhteen päättyessä työntekijällä on oikeus saada vuosiloman sijasta lomakorvaus siltä ajalta, jolta hän siihen mennessä ei ole saanut lomaa tai lomakorvausta. Lomakorvauksen suuruus määrittyy vuosilomalain perusteella

On hyvä huomata että mikäli työsuhde jatkuu koeajan jälkeen se voi ylittää vuoden jolloin lomaa annetaan 2.5 päivää per kuukausi.

Lomakorvauksesta on syytä erottaa lomaraha, joka määräytyy alakohtaisen työehtosopimuksen perusteella. Oikeus lomarahaan voi perustua myös työpaikan omaan käytäntöön.  Kysy asiasta lisää lakimiehiltämme. 

Vinkit

  • Lomakorvausta tulee maksaa myös koeajan ajalta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa