Minilex - Lakipuhelin

Työehtosopimus soveltamisala

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Useilla eri aloilla Suomessa on solmittu työehtosopimuksia, joissa työntekijäjärjestö ja työnantajajärjestö tai työnantaja sopivat keskeisistä työskentelyn ehdoista. Erilaisilla aloilla työehtosopimuksen sisältämät alakohtaiset ehdot voivat vaihdella radikaalistin. Työehtosopimuksen ehdot ovat niin sanottuja minimisuojaa antavia säännöksiä, eli työntekijä ja työnantaja voivat aina sopia näistä ehdoista parempia työsuhdekohtaisia ehtoja. Sen sijaan työehtosopimusta huonommat työsuhteeseen liittyvät sopimukset ovat yleensä laittomia.

Työehtosopimusten alussa kerrotaan se, mitä alaa kukin sopimus sääntelee. Huomioitavaa on perehtyä juuri siihen työehtosopimukseen, joka sääntelee sitä alaa millä henkilö työskentelee. Esimerkiksi matkailu- ja ravintola-alalla on oma työehtosopimuksensa, ja kaupan alalla taas omansa. Työehtosopimuksen soveltamisala on mainittu sen alussa, ja sitä työehtosopimusta tulee noudattaa, joka kyseistä alaa koskee.

Työehtosopimuksessa voi olla myös eri määräyksiä koskiean eri työntekijäryhmiä, esimerkkinä jo mainittu kaupan alan työehtosopimus jossa esimerkiksi palkan määräytymisestä säännellään erikseen myyjiien ja vaikkapa varastotyöntekijöiden kohdalla. Työehtosopimukset voivat olla sekä normaalisitovia, että yleissitovia. Yleissitovuus tarkoittaa, että myös sellaisen työnantajan tulee noudattaa työehtosopimusta, joka ei ole järjestäytynyt eli ei kuulu työnantajajärjestöön. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]