Minilex - Lakipuhelin

Syrjintä työhönotossa tai työsuhteen aikana tapahtuvissa henkilöstövalinnoissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työnantajan toimintana työhönotossa on kielletty sellainen toiminta, joka asettaa työnhakijat eri asemaan sukupuolen tai siihen perustuvan seikan kuten raskauden tai synnytyksen takia. Työnantaja ei siten voi syrjäyttää valinnassaan ansioituneempaa hakijaa sen takia, että hakija ei ole sen sukupuolen edustaja, mitä työnantaja oli toivonut.

Ansioituneemman työnhakijan syrjäyttäminen on kuitenkin mahdollista, mutta tähän on oltava olemassa muu syy kuin valitun sukupuoli. Hyväksyttävä syy valinnalle, joka kohdistuu muuta sukupuolta olevaan hakijaan, voi johtua esimerkiksi työstä tai tehtävän laadusta.

Työhön ottamisen lisäksi työnantajan on samalla tavoin vältettävä syrjivää valintaa myös siinä tapauksessa, kun jo töissä olevia työntekijöitä valitaan uusiin tehtäviin tai koulutukseen, eli kyseessä on yleensä valinta, joka muuttaa työntekijän työsopimusta. Valinnalla työsuhteessa ei siten tarkoiteta päivittäisiä työnjohtomääräyksiä.

Jotta työnantaja valinnassaan välttyisi syrjiviltä perusteilta, on sen käytännössä pohjauduttava ansiovertailuun. Tällainen vertailu voi kohdistua esimerkiksi hakijana olleiden henkilöiden koulutukseen, työkokemukseen sekä tehtävän hoidon kannalta olennaisiin ominaisuuksiin, tietoihin ja taitoihin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa