Minilex - Lakipuhelin

Sukupuoleen perustuvan syrjinnän kielto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lain naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuva syrjintä. Kaikenlaisen syrjinnän kattavan kiellon lisäksi, on erikseen kielletty välitön ja välillinen syrjintä sukupuolen perusteella. Välittömällä syrjinnällä tarkoitetaan suoraan sukupuoleen kohdistuvaa syrjintää. Välittömän syrjinnän kielto tarkoittaa siten sitä, että naista ja miestä ei saa asettaa eri asemaan sukupuolen perusteella. Lisäksi välittömän syrjinnän kielto tarkoittaa sitä, että raskauden tai synnytyksen takia ketään ei saa asettaa eri asemaan.

Välillisellä syrjinnällä puolestaan tarkoitetaan sitä, että syrjintä tapahtuu esimerkiksi jonkin menettelyn kautta. Välillisen syrjinnän kielto estää työntekijöiden tosiasiallisen asettamisen eri asemaan säännöksen, perusteen tai käytännön perusteella, vaikka nämä eivät syrjiviltä vaikuttaisikaan. Lisäksi välillistä syrjintää on eri asemaan asettaminen vanhemmuuden tai perheenhuoltovelvollisuuden vuoksi.

Syrjintää on myös kaikenlainen seksuaalinen häirintä tai sukupuoleen perustuva häirintä. Lisäksi syrjintää on se, jos työnantaja antaa käskyn tai ohjeen harjoittaa syrjintää. Syrjintänä ei kuitenkaan ole pidettävä sitä, jos työn laatu asettaa vaatimuksia sukupuolelle, naisia suojellaan esimerkiksi raskauden takia tai jos edistetään naisten ja miesten yhdenvertaista kohtelua.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa