Minilex - Lakipuhelin

Positiivinen erityiskohtelu on sallittua käytöstä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työpaikoilla voi esiintyä sellaistakin toista sukupuolta suosivaa menettelyä, joka ei kuitenkaan ole syrjintää. Tällöin puhutaan positiivisesta erityiskohtelusta.

Tällainen tilanne on mahdollista, jos esimerkiksi naisia ja sikiöitä suojellaan raskauden aikana. Myös naisten erityinen kohtelu synnytyksen vuoksi voidaan katsoa sallituksi erityiskohteluksi. Edellämainituille on yhtenäistä se, että kohtelu ei aseta naista raskauden tai synnytyksen vuoksi muita heikompaan asemaan, vaan kyseessä tulee nimenomaan olla esimerkiksi raskauden suojeluun tähtäävä toimenpide. Käytännössä tämä voi olla raskaana olevan naisen siirtämistä toisiin työtehtäviin esimerkiksi erityisen raskaasta työstä tai työstä, jossa käsitellään raskaudelle mahdollisesti haittaa aiheuttavia kemikaaleja.

Positiivinen erityiskohtelu voi ilmetä myös työhönotossa siten, että töihin pyritään ottamaan enemmän naisia kuin miehiä, jotta työpaikan sukupuolierot tasoittuisivat, jos työpaikalla ennestään on enemmistö miehiä. Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että nais- ja mieshakijat ovat yhtä päteviä, sillä naisten valitseminen työhön pelkän sukupuolen perusteella johtaisi mieshakijoiden syrjintään. Pätevämpää, mutta toista sukupuolta olevaa hakijaa ei saa positiivisen erityiskohtelun tilanteessakaan syrjiä. Lisäksi tällaiset toimet, jotka pyrkivät tasa-arvon edistämiseen, on perustuttava suunnitelmaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa