Minilex - Lakipuhelin

Mitä pitää tehdä, kun huomaa tieliikenteessä onnettomuuden?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa on voimassa yleinen auttamisvelvollisuus, joka koskee jokaista tienkäyttäjää. Jos joku on liikenneonnettomuuden johdosta joutunut sellaiseen tilaan, että on välttämätöntä heti kuljettaa hänet saamaan hoitoa, jokainen ajoneuvon kuljettaja on velvollinen kuljettamaan hänet. Jos ajoneuvo ei kuitenkaan sovellu turvalliseen kuljetukseen ja tarkoituksenmukaisempi kuljetus on saatavissa, kuljettajan on kuitenkin avustettava kuljetuksen järjestämisessä.

Tavallisempaa onkin, että onnettomuustilanteissa soitetaan hätänumeroon, jotta turvallinen apu saadaan mahdollisimman nopeasti paikan päälle. Se, joka sattuu paikalle ensimmäisenä liikenneonnettomuuden satuttua, on velvollinen soittamaan hätänumeroon kutsuakseen paikalle apua sekä ambulanssin.

Jokaisen tienkäyttäjän tulee kuitenkin varmistua siitä, että onnettomuuspaikalle on hälytetty apua. Mikäli onnettomuuspaikalle on jo pysähtynyt monta autoa, paras tapa auttaa on ajaa ohi. Pelastustoimia hankaloittavat ihmiset, jotka pysähtyvät paikalle vain katsoakseen, mitä tapahtuu.

On myös hyvä huomata, että onnettomuudesta on syytä varoittaa muuta liikennettä esimerkiksi varoituskolmioin, jos olosuhteet näin vaativat tekemään. Muut tienkäyttäjät huomaavat helpommin myös sen, että pelastustoimet on aloitettu, eivätkä jää enää tien varteen tukoksi miettimään, että pitäisikö vielä tulla auttamaan.

Henkilön, joka tietää toisen olevan hengenvaarassa ja rikkoo tätä yleistä auttamisvelvollisuutta, on tuomittava pelastustoimen laiminlyönnistä sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa