Minilex - Lakipuhelin

Milloin toisen auton ohittaminen on kiellettyä?


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Toisen ajoneuvon ohittaminen on aina kiellettyä silloin, kun ohituskielto on erikseen osoitettu liikennemerkein tai kun ajokaistojen välissä on keltainen sulkuviiva. Ajoneuvolla ei saa ylittää ajoneuvolle tarkoitettua sulkuviivaa eikä sen päällä myöskään saa ajaa.

Ohittaminen vastaan tulevan liikenteen puolta käyttäen on myös kiellettyä, kun näkyvyys on turvalliseen ohitukseen riittämätön esimerkiksi mäenharjan tai tien kaartumisen vuoksi. Koska ohittamisen tulee aina tapahtua turvallisesti, tulee ajoneuvon kuljettajan arvioida, että ohitukseen käytettävä ajokaista on riittävän pitkälti vapaa ja esteetön, sillä muutoin ohittaminen on ehdottomasti kiellettyä.

Ohittaa ei saa myöskään, mikäli ohituksesta on häiriötä tai vaaraa muulle liikenteelle esimerkiksi palattaessa jonoon. Jos edellä ajava osoittaa suuntamerkillä aikovansa ohittaa, ei tällaista ajoneuvoa saa lähteä ohittamaan. Sama tilanne on myös, jos takaa tulevan ajoneuvon kuljettaja ehtii aloittaa ohituksen. Myöskään risteyksessä ja rautatien tasoristeyksessä sekä välittömästi ennen niitä ei saa lähteä ohittamaan toista ajoneuvoa. Ohituskielto ei kuitenkaan koske risteystä, jossa risteävä tie on polku, tilustie tai muu vähäinen tie, eikä taajaman ulkopuolella muuta kuin liikennemerkistä ilmenevää risteystä.

Ohituskieltoja rikkova ajoneuvon kuljettaja syyllistyy liikenteen vaarantamiseen, ja milloin rikkomus on omiaan aiheuttamaan vakavaa vaaraa, syyllistyy hän törkeään liikenteen vaarantamiseen.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa