Minilex - Lakipuhelin

Mikä on sopiva nopeus hinata toista ajoneuvoa?


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Hinattaessa toista ajoneuvoa tulee erityistä huomiota kiinnittää yleisen varovaisuuden ohella sallittuun ajonopeuteen, sillä ajonopeuden tulee olla huomattavasti normaalia nopeutta alhaisempi. Nopeus on pidettävä sellaisena, että kuljettaja säilyttää ajoneuvon hallinnan.

Tavallisimmin esimerkiksi henkilöautolla suurin tiellä sallittu nopeus on 60 km/h, kun siihen on kytketty hinattava moottorikäyttöinen ajoneuvo. Mikäli tiellä osoitetaan liikennemerkein suurimman sallitun ajonopeuden olevan 80 km/h, nopeus ei siis saa hinattaessa toista ajoneuvoa ylittää 60 km/h.

Hinaavalle tai hinattavalle ajoneuvolle on kuitenkin saatettu säätää tai määrätä myös alhaisempi nopeus, joten tähänkin kannattaa kiinnittää huomiota ennen hinaamisen aloittamista.

Moottorikäyttöisen ajoneuvon suurin tiellä sallittu nopeus, kun siihen on kytketty hinattava ajoneuvo, on autolla, moottoripyörällä sekä kolmi- ja nelipyörällä 80 km/h. Kuitenkin autolla, johon on kytketty kokonaismassaltaan yli 0,75 tonnin jarruton hinattava ajoneuvo, suurin sallittu nopeus tiellä on 60 km/h. Autolla, moottoripyörällä sekä kolmi- ja nelipyörällä, johon on kytketty jousittamaton hinattava ajoneuvo, suurin sallittu nopeus tiellä on 60 km/h.

Mopon ja kevyen nelipyörän suurin sallittu nopeus tiellä hinattava ajoneuvo kytkettynä on 45 km/h, pienitehoisen mopon kuitenkin 25 km/h.

Moottorityökoneen ja muun traktorin kuin liikennetraktorin sekä moottorireen ja muun maastoajoneuvon suurin sallittu nopeus tiellä hinattava ajoneuvo kytkettynä on 40 km/h, mutta moottorikelkan moottorikelkkailureitillä, kun perävaunussa ei kuljeteta henkilöitä, kuitenkin 60 km/h. Liikennetraktorin suurin sallittu nopeus tiellä hinattava ajoneuvo kytkettynä on 50 km/h. Ajoneuvoyhdistelmän, jossa on rautaisia telaketjuja tai muunlaisia kuin ilmarenkain varustettuja pyöriä, edellä mainitussa tilanteessa surin sallittu nopeus on 20 km/h.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa