Minilex - Lakipuhelin

Kypärän käytöstä maantieliikenteessä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kaksipyöräisen ajoneuvon kuljettaja on liikenteessä aina heikommassa asemassa autoon ja sitä suurempiin ajoneuvoihin nähden. Esimerkiksi moottoripyörän kuljettajan pää on suurimmassa vaarassa, ja suojakypärä onkin ainut ja varmin suoja ihmisen arvokkaimman ruumiinosan suojelemiseen.

Lainsäädäntömme velvoittaa kuljettajan ja matkustajan pääsääntöisesti aina ajon aikana käyttämään tyypiltään hyväksyttyä suojakypärää, kun ajetaan moottoripyörällä, kolmi- ja nelipyörällä sekä kevyellä nelipyörällä, jota ei ole varustettu korilla. Suojakypärää on käytettävä myös ajettaessa mopolla ja moottorikelkalla.

Kuljettaja on vastuussa siitä, että hän itse käyttää suojakypärää ja että kyydissä oleva alle 15-vuotias lapsi käyttää ajon aikana suojakypärää.

Suojakypärää ei ole kuitenkaan välttämätöntä käyttää, mikäli jokin erityinen syy, sairaus tai vamma estää kypärän käyttämisen. Suojakypärän käyttövelvollisuus ei niin ikään koske esimerkiksi mopoautoilijoita, sillä tämä nelipyöräinen mopo on varustettu umpinaisella ohjaamolla. Myöskään invalidimoottoripyörän tai invalidimopon kuljettajan ei tarvitse käyttää suojakypärää. Jos kaksipyöräinen moottoripyörä tai mopo on varustettu suojakaarella tai -katoksella ja tuvavöillä, niin tällaisen suojakaaren tai -katoksen suojassa olevan kuljettajan tai matkustajan ei tarvitse käyttää suojakypärää.

Suojakypärän käyttövelvollisuus ei koske myöskään moottoripyörän ja mopon tarkastusta suorittavaa katsastajaa, poronhoito- tai metsänhoitotehtävissä, energiansiirto- tai televerkostotöissä tai verkontarkastustehtävissä olevaa moottorikelkan kuljettajaa ja matkustajaa, umpinaisessa perävaunussa olevaa moottorikelkan matkustajaa eikä museomoottoripyörän, -mopon ja -moottorikelkan käyttäjää erityisesti järjestetyn ajotapahtuman aikana.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa