Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä myyjänä kiinteistökaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jakamaton kuolinpesä on kiinteistön myyjänä samassa asemassa kuin kuka tahansa myyjä. Niinpä kiinteistön myynnissä on noudatettava yleisiä kiinteistön kaupan muotovaatimuksia. Kuolinpesä ei kuitenkaan ole oikeushenkilö, vaan sen osakkaidensa väliaikainen henkilöyhteenliittymä.

Kuolinpesän varallisuus on ennen perinnönjakoa osakkaiden jaottomassa yhteisomistuksessa. Tämä tarkoittaa sitä, että kuolinpesän osakkaiden on päätettävä yhteisesti ja yksimielisesti kuolinpesän omaisuudesta ja sen myymisestä. Vaikka kuolinpesä toimii muodollisesti kiinteistön myyjänä, kaikki kuolinpesän osakkaiden on allekirjoitettava kauppakirja. Maakaaren mukaiset velvollisuudet ja virhesäännökset koskevat jokaista osakasta yhtä suurin määrin.

Kuolinpesän osakkailla on lainmukainen velvollisuus antaa ostajalle kaikki olennaiset tiedot kiinteistöstä, jotka voivat vaikuttaa kauppaan. Osakkaiden tiedonanto- ja virhevastuu ei poistu sillä, että he käyttävät kiinteistönvälittäjää myynnissä, koska myyjät eli osakkaat vastaavat myös hänen antamistaan tiedoista.

Kuolinpesän myydessä kiinteistö osakkaat eivät kuitenkaan välttämättä ole tarpeeksi perehtyneitä kiinteistön kunnosta, ominaisuuksista ja remonttitarpeesta. Tämä asettaa helposti ostajaa heikompaan asemaan. Näissä tilanteissa korostuu kuntotarkastuksen suorittaminen ennen myyntiä. Ostajan asema voidaan parantaa laajentamalla hänen oikeus purkaa kaupan esimerkiksi sellaisten virheiden perusteella, jotka muuten eivät aiheuttaisi myyjälle virhevastuuta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]